BATMAN- 10 bin 800 kilometreyi bulan hat uzunluğu ile taşımacılık sektörünün önemli bir ayağın oluşturan devlet demir yollarında, trenlerin geçişi sırasında gençler ve çocukların trenleri taşlama olaylarının önüne geçilemiyor.

Haydarpaşa-Kurtalan arasında kalan 3. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarında sıkça yaşanan taşlama olayları nedeniyle hem demir yollarının hem de yolcular büyük sıkıntılar yaşıyor. Birçok yerde tren taşlama vakaları yaşanırken en çok Diyarbakır Kurtalan güzergâhında taşlama olayları meydana geliyor.

Diyarbakır Kurtalan seferini yapan tren dün Batman merkezde çocuklar tarafından yine taşlandı. Kadın, çocuk ve yaşlılarından bulunduğu trende tehlikeli ve korkulu anlar yaşandı. Taşlama sırasında kadın, çocuk ve yaşlılarından bulunduğu trende korkulu anlar yaşandı. Batman merkezinde neye uğradığını bilmeyen yolcular hafif sıyrıklarla kurtuldular. Trenin ise birçok camları kırıldı.

Taşlanma sırasında trende bulunan Sedika Şehadet Çelik adlı vatandaş tren taşlama olaylarına tepki göstererek şöyle konuştu: "Diyarbakır`dan Batman`a doğru yola çıktık. Yoldayken ara ara tren taşlandı. Batman`a varışta inmek için toplandığımızda trenin sağ taraftaki caım atılan taşlardan dolayı kırılıp üstümüze geldi. Onun şokundayken trenin sol tarafındaki camda üstümüze doğru kırıldı. Elhamdullilah olayı sadece biraz korku ve hafif sıyrıklarla atlattık. Böyle yapanlar düşünmüyorlar mı bizden birilerine ciddi bir şeyler olabilir diye"

Bir başka mağdur Sümeyra Yıldız ise, "Trende yolculuğumuz bitmek üzere idi. Batman`a varmıştık, hava almak için cam kenarına geçtim ve yanımda çocuklarda vardı. Saat:20.30 sıralarında görmediğim bazı kişilerce taşlar atıldı. Camlar üzerimize doğru geldi. Attıkları taşlarda kocamandılar. Çığlık atarak öbür tarafa koştuk, daha oraya varmadan atılan kocaman taşlarla o camlarda kırıldı. Bu bilinçsiz insanlar ne zaman bilinçlenecekler Allah onları hidayet etsin" ifadelerine yer verdi.

Bu Sorun Acilen Bir Çözülmelidir
Tren yolcusu Muhammed Sıddık Karaynir da, "Tren de ailece seyahat ederken bilinçli ve trenin iki tarafından çocukların atamayacağı büyüklükteki taşlar kadın ve çocukların da bulunduğu vagonlara atıldı. Yetkililerden bu konuda acilen bir çözüm getirmelerini istiyorum" dedi.

 

Camlara Tel Örgü Takılsın

Nureddin Yıldız adlı vatandaş da , "Çocuklarla Diyarbakır`dan saat: 18.00 treniyle Batman`a gidiyorduk. Diyarbakır`dan Batman`a kadar ara ara taşlamalar oluyordu. Batman`a vardığımızda merkezde pusuya yatmış kişilerce trene parke taşları atıldı. Trenin iki tarafından aynı anda atılması ve büyük taşların olması bazı kişiler tarafından bilinçli yapıldığına inanıyorum. Yetkililer bir çözüm bulamıyorlar mı? En azından camlara tel örgü yapılabilir" dedi.

Yıllık 50 Milyarlık Masraf Çıkıyor
TCDD(Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) Batman Gar Müdürü Hidayet Göktaş, Atılan taşlardan dolayı yıllık 50-60 milyarlık kırılan cam masrafları olduğunu ve her camın maliyetinin 50 TL olduğunu belirterek, " Son bir yıl içerisinde yaklaşık 50 milyarlık masraf oluyor. Bunun yanında yaralamalar oluyor. Çok şükür taşlama olaylarında daha ölümler yaşanmadı. Temennimiz ölümlerin yaşanmamasıdır" dedi.

Çocukların attığı taşlar çoğunlukla bilinçsiz bir şekilde olduğunu ancak arada büyüklerin taş attığını dile getiren Göktaş, "Bunların bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünüyoruz. Bu da devletten çok halkı mağdur ediyor" dedi.
Taş Atma Olaylarıyla İlgili Valilik ve Emniyetle İrtibatlıyız
Taş atma olaylarıyla ilgili Valilik ve emniyetle sürekli olarak irtibat halinde olduklarını ancak bir türlü bu sorunun çözüme kavuşmadığını ve bunda ailelere de çok iş düştüğünü dile getiren Göktaş, "Çocuklar anne babasının yanında taş attığı da oluyor ancak bu çocuk anne babası tarafından uyarılmıyor. Bunu akli selim birileri tarafından uyarılması lazım ki çocuk taş atmasın. Bütün halk gördüğü bu tatsız olay karşısında çocukları uyarma görevi ile çocuğu uyarması lazım. Küçük çocuklar belki bir eğlence olarak algılayabilirler. Büyüklerin bu tür olayları yapmamsı lazım ki çocuklar örnek almasın" ifadelerini kullandı.

Batman`da tespit edilen taşlama olaylarının yoğun yaşandığı yerlerin; Kurtalan yönünde Fatih Mahallesi "Kine Em Parkı" civarlarında ve Diyarbakır yönünde ise Çamlıca Mahallesi Cezaevi civarları olduğunu belirten Göktaş,"Bu mevkilerde zaman zaman pusuya yatanlar olduğunu oluyor. Görevlilerimiz polisi arayıp ihbar ediyor" dedi.

Eğitim Şart
Batman Gar Müdürü Hidayet Göktaş, zaman zaman kendisinin de trene bindiğini ve taşlama olaylar yaşanırken taş atan küçük çocuklara el sallayarak gülümsediğini ve bunun taş atmalarına engel olduğunu ifade etti.
Camilerde Cuma günü hutbe verilirken taşlama vakaları için uyarı ve açıklamalar yapılabileceğini ve bunun etkili olacağını söyleyen Göktaş, "Valilik aracılığıyla Milli Eğitim Müdürlüğünce tren yoluna yakın okullarda çocuklara yönelik demeç ve eğitim verilebilir. Önceki senelerde bu yöntem okullarda yapılmıştı. Zaman zaman bu devam edilebilir. Muhtarla aracığıyla da demir yoluna yakın oturan aileler uyarılabilir. En son olarak 12 Eylül 2011`da yetkili merceklere gerekli önlemlerin alınması için bildirmiştik. Bu tür vakaların en çok insanları eğitmekle ve bilinçlendirmekle olacak şeylerdir" şeklinde önerilerini sıraladı.

Haydarpaşa ve Kurtalan arası tren seferlerinde bu bölgede genelde batıya göre çok daha fazla taşlama olayları olduğunu, batıda da ara ara taşlamalar olduğunu ancak bu bölgede çok daha fazla olduğunu dile getiren Göktaş, "Bunu engellemek için herkes ellerinden geleni ve üzerine düşen görevi yapmalı. Tren devletin olduğu için hepimizindir. Bunun trafiğini biz sağlayacağız. Ama korumasını da halkımızla birlikte yapmalıyız. Devlet malına gelen zararların hepsini halk ödediğinden bu durumda yine halk mağdur oluyor. STK`lar ve Siyasi Partilerde bu konuyu ele alması ve çözüm için bilgilendirmeler yapmaları lazım" şeklinde konuştu.

Trenlerde Hırsızlık Olayları da Oluyor
Göktaş, Taşlamanın yanı sıra hırsızlık olaylarının yaşandığını ve yakalanan kişilere kamu malı olduğundan dolayı kurum olarak bu işin takipçisi olduklarını ve 18 yaşın üzerinde olanlar hakkında davacı olduklarını kaydetti.
M. Sait Çelik - İLKHA