Diyarbakır`da telefon alım-satım işi yapan esnaf, gelişen teknolojiyle birlikte günlük hayatta önemli bir yer edinen telefonlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri İLKHA`ya değerlendirdi.
Esnaf Murat Kurt, Hakkı Özçelik ve Akif Polat alınacak telefonların garantili olup olmadığına bakılması gerektiğini ve telefonların sık sık değiştirilmemesinin daha doğru bir tutum olacağını belirttiler.
“Telefon aldığınız kişiyi iyi tanımanız lazım”
Yıllardı bu sektörde çalıştığını belirten Ofis Ekinciler Caddesi esnaflarından Akif Polat, “Zamanın bilgisayarı olan şimdiki telefonlarda içinde hesap bilgileri var mı, yok mu buna bakılması lazım. Telefon aldığınızda önceki kişinin hesap bilgileri ile mail ve şifre bilgileri varsa, siz bunu ileriki zaman da kullanamayabilirsiniz. Telefon aldığınız kişiyi iyi tanıyor olmanız lazım. Önceden böyle bir hesap varsa arındırılması lazım. Telefon alırken faturasıyla birlikte veya bir nüshasıyla alınması gerekir. Kaçak olduğunu biz bile anlamıyoruz ancak e-devlet üzerinde bakabiliyoruz.” dedi. Telefonun orijinalliğini sorgulama yaparak öğrendiklerini aktaran Polat, “Eğer yurt içi cihazı ise faturalı Türkiye`de satılmış ise orada ithalat kayıt oldu yazılır. Telefon kaçak ise telefon modeli tutmayabilir. Eğer kaçak ise E-mail numarası değiştirilmiştir” diye belirtti.
Cepteki tehlikeye dikkat!
Sosyal medyadaki olumsuzluklara da dikkat çeken Polat, “Anne babaların çocuklarını muhafaza etmesi lazım. Malumunuz internet artık cep telefonlarında kullanılıyor. İstenmeyen sitelere girilebilmektedir. Daha önce internete çocuklarımızı uzak tutmak için elimizden geleni yapıyorduk, şuan ise cep telefonlarında girilebiliyor. Bilgisayar internetten daha tehlikeli bir durumunu elimimizde taşıyoruz. Çocuklar Facebook ve Twitter gibi mesaj atılabilen uygulamaları kullanarak kendini sosyal alanda geliştirmek amacıyla adımlar atıyorlar. Tehlikeli tanışmaları oluyor. Sağlıklı bir arkadaşlık ortamı getirmiyor.” ifadelerini kullandı.
İnternette bir bilgi arandığında ilk başta ahlaki yönden insanlara zararlı olabilecek şeylerin en üst sıralara da çıktığını aktaran Polat, “Bu nedenle çocuklarımızı cep telefonlarında uzak tutmamız gerekiyor veya kontrollü bir şekilde vermemiz gerekiyor. Çağımız büyük hastalıklarından biri de maaşımızın iki katıyla gidip bir telefon alınmasıdır. Yeni bir telefon çıktığında elimizdekini yarı fiyatına satıp yeni çıkan telefonu alıyoruz. Maddi zararları göz önünde bulundurursak ciddi zararlar ve israflar söz konusu oluyor. Yılda en az 10 kere telefon değiştiriyoruz bu da bir araba fiyatına denk geliyor. Hâlbuki telefonun ancak yüzde 10`u kullanılabiliyor. Tavsiyem aldığınız telefon yıprana kadar kullanın” diye tavsiyede bulundu.
“Herkes kendi imkânına göre telefon almalıdır”
Telefon alacakların imkânları dâhilinde telefon alması gerektiğini söyleyen esnaf Murat Kurt, “Telefon alırken garantili olmasına, şarj cihazına ve bataryaya dikkat edilmelidir. Batarya orijinal olmalıdır çünkü şarjdayken veya başka durumlarda patlama olabilir. Telefon suya düşerse batarya çıkarılıp kuru gıdaların içine bırakılabilir. Çalışmadığı takdirde garantisi varsa tamir yaptırabilirsiniz. Ayrıca herkes imkânına göre telefon almalıdır. Mesela bin TL maaş alan birinin 3 bin liralık telefon alması doğru değil.” dedi.
“Telefon görüşmeleri kulaklıkla yapılırsa daha uygun olur”
Esnaf Hakkı Özçelik ise, “Telefonla ne kadar az konuşulursa daha iyi olur. Telefon ihtiyaç olduğu için sadece acil aramalarda kullanılmalıdır. Görüşmelerde kulaklık kullanılması daha uygundur. Ayrıca telefonun donanımlarına dikkat edilmelidir.” şeklinde konuştu. (Hamza Adıyaman/Emrah Deniz/Ali Fidancı-İLKHA)