Muş'ta yün Keçeciliği tarihe karıştı. 1989 yılından buyana keçe üretimi yapan Kızılsoy ailesi, teknolojik gelişmelerin etkisiyle mesleği bıraktı. Kızılsoy ailesinin keçe üretimini bırakmasıyla Muş'taki Keçecilik mesleği de tarihe karıştı.
1989 yılından beri Muş'un yukarı çarşısında Keçecilik yapan Kızılsoy ailesi, bir zamanlar Muş'ta ayrıcalıklı sanat olan Keçecilik sanatında teknolojiye yenildi. 25 yıldır baba mesleği olan Keçecilik ile uğraşan Suphi Kızılsoy, bir zamanlar evlerin vazgeçilmezi olan keçelerin şimdi sadece yaylacılar tarafından kullanıldığını söyledi.
Şimdi dağlarda hayvan güden çobanların soğuktan korunmak için keçeyi tercih ettiğini belirten Suphi Kızılsoy, "En çok bizi halıcılık sektörü zor durumda bıraktı. İnsanlar sağlıklarından vazgeçtiler, lüks olan halıları alıyorlar. İşlerimiz eskisi gibi devam etmiyor ve eskisi gibi talep de yok, satış da yok. Şimdiki gençler de tozlu ve zahmetli bir iş diye bu mesleği yapmak istemiyor. Biz bu sanatın son ustalarıyız ve bizden sonra Keçecilik sanatı da biter.” dedi.
Bu mesleğin bitmesini istemediklerini belirten Kızılsoy, "Türkiye'nin birçok yerinde Keçecilik sanatı yaygınken şimdi sadece birkaç ilde var. Biz bu mesleğin kaybolmasını istemiyoruz. Keçeler sağlık için de önemli. Keçe sanatının unutulmaması için yeni pazarlar bulunmalı, satışlar artmalı ve en önemlisi yeni çıraklar yetiştirilmeli. Eskiden her yerde onlarca ustası olan Keçecilik şimdi Doğu Bölgesi’nde sadece birkaç ilde yapılıyor. Türkiye genelinde ise 10-15 arası keçe sanatı ustası bulunmaktadır." şeklinde konuştu. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)