Yüksek faturalar ve sayaç okuma sürelerinin uzamasının dağıtım şirketlerinin, sözleşmeleri gereği kayıp kaçak oranlarında belli bir oranı tutturmaları gerektiğini belirten Enerji-Bir Sen Gaziantep Şubesi, söz konusu şirketin bu uygulamayı kayıp kaçak oranlarını dengelemek için yaptığını söyledi.

Sayaçların normalde ayda bir okunması gerektiğini belirten Enerji-Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Ertuğrul Akyüz, Sayaç okuma sürelerinin uzatılması  ile, yüksek meblağlı faturalar yüzünden vatandaşın mağdur olduğunu dile getirdi.

“Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyotlarla okunması gerekiyor”

Elektrikte bir aylık tüketimin faturalanması gerektiğini belirten Akyüz, “Son dönemde elektrik faturalarında gün uzatımı ya da kısaltımı nedeniyle, vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyotlarla okunması gerekiyor. Yılda bir kereye mahsus, okuma periyodunu kaydırmak için bir ay 20 gün, bir sonraki ay 40 gün olabilir. Ancak daha önceki faturalarda da 20 gün çıkıyorsa bu usulsüz bir okumadır. Faturaların normalde ayda bir gelmesi gerekirdi. Şu anda iki ayda bir geliyor. Yalnız bununla da kalmıyor, faturalar yüksek geliyor. Önceden aylık gelen faturalar bu ay bazı vatandaşlara iki ay sonra gelmeye başladı. İki ayda bir okuma başlayınca bu durum vatandaşı mağdur etti. Gerek faturaların geç gelmesi, gerekse meblağın yüksek olması vatandaşları mağdur ettiği gibi vatandaşın aklında soru işareti de bırakmaktadır.”dedi.

“Aralık ayında okunmayan sayaçlar Ocak ayında okununca faturalar ikiye katlandı”

Söz konusu dağıtım şirketinin memurların maaşlarını almaları için böyle bir uygulamaya gittiklerini savunduğunu belirten Akyüz, “Dağıtım şirketleri sözleşmeleri gereği kayıp kaçak oranlarında belli bir oranları tutturmaları gerekiyor. Bu oranı tutturabilmek için Aralık ayında okunması gereken sayaçları Ocak ayına çekerek 2015`teki hedefleri için bir zemin oluşturdular. Tabi bu şekilde olunca, Aralık ayında okunmayan faturalar Ocak ayında okununca faturalar ikiye katlandı. Bu durum  da vatandaşları mağdur etti. Söz konusu dağıtım şirketi bunu memurların maaşlarını almaları için böyle bir uygulamaya gittiklerini belirttiler. Söz konusu düzenleme memurlar için yapılmış olsaydı, Aralık`ta 15 günlük bir fatura kesilebilirdi. Böylece Ocak ayında vatandaşa gelen faturalar şişmeyecekti ve bu mağduriyete sebebiyet verilmezdi.”diye konuştu.

“Elektrik arıza Adana`da olduğu için vatandaş şikayetini tam olarak bildiremiyor”

Elektrik arıza Adana`da olduğu için vatandaşın şikâyetini tam olarak bildiremediğini vurgulayan Akyüz, “Bir diğer önemli konuda sık sık meydana gelen elektrik kesintileri ve arızaları ile ilgili vatandaşların ciddi bir anlamda şikâyetleri var. Haklı olarak vatandaş bu durumdan şikâyetçi ve vatandaş bu şikâyetlerini 186`ya bildiriyor. Elektrik arıza Adana`da olduğu için vatandaş şikâyetini tam olarak bildiremiyor. Adana`da olması son derece doğru değil, nedeni ise bu Antep`in sorunu bu şehrin sıkıntıları bu şehirde giderilmelidir. Sonuçta Antep iki milyonu aşkın bir nüfusa sahip bu noktada burada bir birim noktası oluşturulabilir. Vatandaşlarımız sıkıntılarını bu birime bildirip en azından yerinde arıza ve eksikliklere müdahale edilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Bu sorunlar giderilmedikçe elektrik arızaları ve kesintileri kaçınılmaz olacaktır”

Gaziantep`te son iki yıldan bu yana alt yapı yatırımlarının yapılmadığını belirten Akyüz, “Son iki yıldan bu yana elektrik dağıtım şirketi özelleştirme yapılacağından dolayı alt yapı yatırımları yapılmadı. Gaziantep`te alt yapı çalışmaları yapılmamasından dolayı kış aylarında özellikle elektrik kesintileri kaçınılmaz oluyor. Bundan dolayı bir an önce alt yapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ekiplerin güçlendirilmesi gerekiyor. Bunu da son derece önemli görüyoruz. Bu sorunlar giderilmedikçe elektrik arızaları ve kesintileri kaçınılmaz olacaktır. Özellikle kış aylarında vatandaşların mağduriyeti artacaktır.” diye konuştu.   (İLKHA)