Antepfıstığı ağaçlarının en büyük düşmanı olarak bilinen beyaz sineği önlemeye yönelik çalışmalarının olduğunu belirten Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, birçok ağacı adeta örümcek ağı gibi saran ve ürüne büyük zarar veren beyaz sinek ile mücadelede şuan ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Gaziantepli fıstık üreticilerinin en büyük problemi olan beyaz sineği önlemeye yönelik yaptıkları çalışmaları İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendiren Karayılan, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile koordineli çalıştıklarını belirtti.

Antepfıstığı ağaçlarının en büyük düşmanı olarak bilinen beyaz sinekle yıllardır mücadele ettiklerini belirten Karayılan, “Beyaz sinek ağaçlara ve ürüne büyük zarar vermektedir. Beyaz sinek yüzünden birçok ağaç kuruma noktasına gelmektedir. Çitçimiz yıllardır beyaz sinekten dolayı yeterince rekolte elde edemedi. Tarım Müdürlüğü ve Fıstık Araştırma olarak bazı araştırmalar içerisine girdik. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde çiftçilerimizden hemen ilaçlı mücadele başlatmalarını istedik. Eğer bu sinek ile mücadele noktasında başarılı olduğumuz takdirde bu hem çitçimiz için, hem de kentimizin kalkınması açısından büyük bir problemi önlemiş olacağız.”dedi.

Beyaz sinekle mücadelenin başarılı olması neticesinde antepfıstığı rekoltesinin yüksek olmasını tahmin ettiklerini belirten Karyılan, “Fıstık bahçelerinde aldığımız numuneleri, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber inceledik. Yapılan inceleme sonucunda beyaz sineğin fıstık ağaçlarına ciddi zarar verdiğini tespit ettik. Fakat ilaçlarında yetersiz olduğunu dile getirdi çitçilerimiz, şuan Amerika'da yetiştirilen fıstıkta beyaz sinek olmadığı söyleniyor. Bununla ilgili çalışmalar başlatarak bir heyetle Amerika'ya giderek incelemelerde bulunduk. Beyaz sineği önlemek ve çiftçimizin sağlıklı ve daha verimli ürün elde etmesi için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz.”ifadelerini kullandı.

Gaziantep’e kaçak yollarla getirilen kaçak fıstığı önleme ile ilgili de çalışmalarının olduğunu belirten Karayılan daha sonra, “Şuan denetimlerimiz devam etmektedir. Kaçak getirilen fıstığın, fıstık üreticisini, sanayicisini, bu işin ticaretini yapan esnafı ciddi şekilde etkilemektedir. Kaçak yollardan gelen fıstık piyasayı ciddi şekilde etkiliyor.”ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)