Mardin’de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi dâhilinde Mardin Halk Eğitim Merkezinin proje binasında eğitim gören Mardinli aşçılar, İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Mutfak Olimpiyatları’nda Mardin’i ve bölgemizi temsilen yarışacaklar.

Dünyanın önde gelen aşçılar arasında yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenen İstanbul Uluslararası Mutfak Günleri’ne dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda şef ve yarışmacı katılacak.

Mardin’de 3 aydan beri uygulanan Avrupa Birliği hibe projesi kapsamında mutfak ve gastronomi bilimi üzerine eğitim alan 5 aşçı, 27 – 30 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek olimpiyatlara katılmak için son hazırlıklarını tamamladılar.

Mardin’i birçok platformda temsil eden Milli Aşçı Süleyman Engin koordinatörlüğünde eğitim gören aşçılar, İstanbul’da Mardin’i orijinal Türk Mutfağı kategorisinde yöresel Mardin Yemekleri ile temsil edecekler.

İlk defa uluslararası bir yemek olimpiyatına katılacak olan projenin yarışmacılarından Şef Ramazan Bozkurt, “3 aydan beri gördüğümüz eğitimlerle Mardin mutfağını İstanbul’da hakkı ile temsil edeceğimize inanıyorum. İlk defa uluslararası bir olimpiyatta yarışacağım. Mardin’in eşsiz Mezopotamya Mutfağını güzel sunumuzla birleştirip şampiyonadan derece alacağımıza inanıyorum.” dedi.

Öğrencileri sıkı bir eğitime tabi tutarak farklı alanlarda uzmanlaşmalarını sağlayan Mardin’de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesinin Koordinatörü Şef Süleyman Engin, “Mardin mutfağının gelişimine katkı sağlamak için hazırladığımız projemiz ilk meyvelerini vermeye başladı. Mardin’de geniş katılımlı hazırladığımız proje kapsamında başta il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz, Halk eğitim Müdürlüğümüz olmak üzere emeği, geçen bütün kamu kurum, kuruluş ve Sivil toplum örgütü temsilcilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Bu yıl 13’ncüsü düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Mutfak Günleri (International Gastronomy Festival - Istanbul) 27-30 Ocak 2015 tarihleri arasında Beylikdüzü Tüyap Kongre ve Fuar merkezinde gerçekleşecek.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve Dünya Aşçılar Birliği (WACS) işbirliği ile düzenlenen organizasyonda toplam 28 ülkeden 300’den fazla şef aşçı ve ülkemizden de 2500’den fazla aşçının katılımı ile Türkiye mutfağının dünya mutfağı ile entegrasyonu sağlanırken dünya lezzetleri İstanbul’a taşınacak.

Fuar alanında Türkiye yeme-içme sektörünün önde gelen firmaları bulunacağı gibi etkinliğin en ilgi çekici yanını ise 73 kategoride aşçılık yarışmalarının düzenlenmesi oluşturacak. Bu yarışmalarda Türkiye ve dünya şefleri madalya alabilmek için kıyasıya mücadele edecek ve becerilerini sergileyecekler. (M. Salih Keskin – İLKHA)