Devlet tarafından çıkarılan yasa gereği Eczanelerde reçetesiz ilaçların satılmasının yasaklanması sonucu ilaçların kendi fiyatından çok daha büyük bir miktara satıldığını belirten Eczacılar, Halkın bu konuda mağdur olduğunu ve yüksek ücretler vermek zorunda kaldıklarını söyledi.
Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya konuşan Gaziler Mahallesi eczacılarından Faruk Dinç, Halkın mağdur edilmemesi ve yasal düzenlemenin çıkartılması gerektiğini ifade etti.
“Sigortalı olmanın avantajı kalmadı”
Parayla ilaç almak isteyen hastaların bu ilaçlarını 1 TL’ye alabildiğini ama aynı ilacı reçeteyle alması halinde çok daha fazla para vermek zorunda bırakıldığını belirten Dinç, “Hastanede muayene olduktan sonra 3 TL fiş parası, 5 TL muayene ücreti fark olarak çıkartılıyor. Bu ilaç 8 TL’ye mal oluyor. Özel Hastane ’de 12 TL muayene ücreti, 15 TL extra ücret alırlar. Toplam ’da 32,2 TL ücret alınıyor. Bu da demektir ki bu ilaç kat kat daha fazla ücrete mal oluyor.” ifadelerini kullandı.
Hastanede doktorun muayene yapmasını bu fazla ücretler için sebep gösterildiğine dikkat çeken Dinç, “ Ama bu insanlar sigortalı. O zaman sigortalı olmanın esprisi nerede kaldı? Sigorta ilaçları almak içindir. Aynı şekilde pahalı ilaçlarda da böyledir. İlaç alımında SGK gerçekten zulüm uyguluyor. Raporlu ilaç alanların ödedikleri önceden tamamen ödeniyordu. Hiçbir fark çıkartılmıyordu. Artık raporlu ilaçlarada belli bir fark çıkartılıyor. Raporlu ilaçların raporsuz ilaçlardan hiçbir farkı kalmamış. Birçok tansiyon ve kalp ilacında büyük bir fark ücreti çıkartılıyor.” Şeklinde konuştu.
“Muayene olmak halka pahalıya mal oluyor”
Vatandaşların eczanelerde muayene ücreti ödemek istemediklerini belirten Dinç, hastanede para verdiklerinde sıkıntı çıkarmadıklarını ancak eczanede para vermek istemedikleri için hastalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Dinç, “Vatandaşlar bu muayene ücretini ödeyemiyorlar. Ödeyemediğinden dolayı hem ilaç alamıyor hem de muayene olamıyorlar. Mağdur oluyorlar. Bazı eczaneler muayeneleri erteleme yoluna gidiyor. Bunu yaptıklarından dolayı da Devlet bu eczanelere 719 bin TL para cezası veriyor. Hasta parayı ödeyemediği için eczaneler bu tavrı sürdürüyorlar ama bu kez de Devlet’in hışmına uğruyorlar. Bu uygulama halk için büyük bir zarardan başka bir sonuç getirmiyor.” şeklinde konuştu.
“Devlet halktan gizli şekilde para kesiyor”
Devletin, hastaların reçetesiz ilaç almasının önüne geçmeye çalıştığını söyleyen Dinç, böyle bir durumda yapılması gereken uygulamanın muayene ücretlerinin kaldırılması olduğunu söyledi.
Dinç, “Küçük ve 1 TL’ye mal olan bir ilaç için hasta muayene olup ta fazla para vermek zorunda bırakılıyor. Buna bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Halk büyük bir mağduriyet yaşıyor. 10 TL’lik ilaç halka 12 TL’ye mal oluyor. Halk ta eczanenin kendisini kandırdığını düşünüyor. Muayene ve ilaçların fark çıkarması buna neden oluyor. Kimse pek farkında değil ama gizli şekilde halktan para alınıyor. Herkes kendisini sigortalı zan edip Hastanelere rahatça gidip geliyor ama sigortalı olmanın pekte bir yararı kalmamış.” diye konuştu. (Ali Adıyaman-Ali Fidancı/İLKHA)