ASKON toplantı salonunda gerçekleşen KOSGEB seminerinde, KOSGEB’in çalışma şekli ve Teknokent’in mahiyeti konuları anlatıldı. Seminere, Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik, ASKON Van Şubesi Başkanı Maşallah Güzel ve bir grup esnaf katıldı.

Toplantıda konuşan ASKON Van Şube Başkanı Güzel, “Bugün burada olmamızın tek nedeni Van’da yaşanan ekonomik krize bir nebze olsa alternatif üretmek. Kafanızdaki projeleri nereye nasıl götürmemiz adına, KOSGEB’i ve Teknokent’i sizlerlerle bir araya getirdik. Bu toplantı inşallah yol gösterir. ”dedi.

Teknokent hakkında katılımcılara bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ise, “YYÜ Teknokent A.Ş. 2 milyon 500 bin TL sermaye ile 25 Ocak 2013 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanarak kurulmuştur. Bizimle birlikte ortak hareket eden, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van TSO, İŞGEM, OSB, Van Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’dir. 2013 Kasım ayında Teknokent idare ve merkezi binası yapılmış ve bitirilerek hizmete sunulmuştur. YYÜ Teknokent girişimci ön başvuruları başlamıştır. Şu ana kadar 19 ön başvuru yapılmıştır. Teknokent’in önemi günümüzde gittikçe artmaktadır” şeklinde konuştu.

Yatırım konularına da değinen Görentaş, “Dünyada gelişmiş sanayisi olan ülkelerin teknolojide büyük yol kat etmelerinin altında Ar-Ge ve inovasyona verdikleri önemin yattığı bilinmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin büyük bir kısmı bilime ve Ar-Ge’ye büyük bir bütçe ayırmaktadır. Ar-Ge harcamalarının gayri safi milli hâsıla içerisindeki payı en yüksek olan ilk 15 ülkenin ortalaması yüzde 3 olup, öz sektörün Ar-Ge harcamalarının gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 2,1’dir. Türkiye’de ise yüzde 0,84 ve 0,36’dır. Üniversitelerde yapılan çalışmaları sanayiye, sanayideki tecrübeyi de üniversiteye aktarabilmek, teorik bilgiyi pratiğe dönüştürebilmek için üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem vermişlerdir.” şeklinde konuştu.

Seminerde KOSGEB Proje Danışmanı Sinan Kibar, KOSGEB çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kibar, “Kuracağınız ve üretim yapacağınız her projede; elaman desteğinden SSK’ya, maaştan tanıtıma, danışman desteğinden son aşamaya kadar KOSGEB bütün kolaylığı sağlıyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)