Merkezi sınavları kullanarak devlet kademelerine yerleşen paralel yapının yeni bir soru hırsızlığı daha ortaya çıktı. 2010 KPSS skandalına ait soruşturma derinleştirilirken 2012 yılında yapılan hakimlik ve savcılık sınavının da soruşturulması gündeme geldi. Bin 546 avukatın girdiği 2012 yılındaki hakimlik-savcılık sınavında 70 puan barajını 271 avukat aşabilmiş, ÖSYM Yürütme Kurulu da tartışmalar üzerine sınavı iptal edip suç duyurusunda bulunmuştu.
SAVCI DOSYAYI KAPATTI
Ancak savcı, delil yetersizliği gerekçesiyle dosyayı kapattı. Sonrasında adaylar Danıştay'a başvurdu. Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı vererek adayların hakim-savcı olabilmelerinin yolunu açtı. Sınavda hırsızlık şüphesini kuvvetlendiren sonuçlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. En dikkat çeken nokta ise yüksek puan alanların, ya aynı aileden ya da arkadaş veya komşu olmaları.
AİLEDEKİ HERKES DAHİ
Konya'da aynı avukatlık bürosunda çalışan T.A ve S.K da sınavda 6'ıncı ve 31'inci sıraları 92,5 ve 87,2 puan alarak paylaştıkları belirlendi. Sınava Erzurum'dan giren M.K 89,9, kocası M.K ise 89,6 puan alarak sınavda 16'ıncı ve 17'inci sıraları paylaştılar. Aynı ilden katılan A.Ç isimli bayan hukukçu 81.9 alırken kocası, F.Ç ise 81,6 puan aldı. Sınava Kahramanmaraş'tan giren kardeşler A.K ve N.K'nın 86,8 ve 81,7 puan aldıkları ortaya çıktı.
EŞLER AYRI İLLERDE AYNI SORUYU BİLDİ
Sınavda A.K 93,5 puan alarak birinci oldu. Ama aynı şekilde eşi A.N.K da 93,2 puan alarak 2'inci oldu. A.K sınava Samsun'dan bir adres vererek girerken, eşi A.N.K ise adresini Amasya'da gösterdi. Farklı şehirlerde sınava girmelerine rağmen, eşlerden ikisi de aynı puanı alarak sınavın 1'inci ve 2'incisi oldu. Evli çiftin farklı şehirlerde farklı adresler vererek sınava girmesi, şüpheyi üzerlerine çekmemek için taktik olarak yorumlandı.
YANLIŞLAR BİLE AYNI
Söz konusu sınavda paralel yapının 2010 tecrübesinden sonra adaylara tam puan alacak şekilde tüm soruları vermek yerine, 90 puanın altında puan almalarını sağlama yöntemi izlediği belirlendi. Ayrıca, eşlerin aynı puanı almalarını önlemek isteyen paralel yapı, aynı soruları cevaplamalarını da engellemek istemiş. Ancak, ikaz edildikleri halde eşlerin aynı yanlış şıkları işaretleyerek aynı puanı aldıkları tespit edildi. Adayların doğru ve yanlış cevaplarının aynı olması ve cevap kağıtlarında silmeye rastlanmaması, soruların sınavdan önce adaylara ulaştırıldığı şüphesini kuvvetlendiriyor.
2010'da da kardeşler farklı ilden girmiş
Hakimlik savcılık sınavında aile fertlerinin hedef şaşırmak için ayrı illerde sınava girme yöntemi, 2010 yılındaki KPSS'de de ortaya çıkarılmıştı. Sınava girenler arasında kardeş, yeğen, amca çocuğu şeklindeki akrabalık bağları olan, ancak ayrı illerde sınava katılarak hırsızlığın örtbas edilmesini sağlamaya çalışan kişilerin olduğu tespit edilmişti. Örneğin S.O ile K.B isimli iki kişinin soyadları farklı ve farklı ilden sınava girdikleri halde algoritmik çalışmada aynı anne ve babanın çocukları olduğu belirlendi. Yine farklı ilden sınava giren R.T ve B.T'nin karı-koca oldukları tespit edildi. M.Y ve A.Y'nin de farklı illerden sınava girmelerine karşın aynı anne-babadan olma kardeş oldukları bilgisine ulaşıldı. S.T ve V.C'nin aslında iki kardeş oldukları, evliliklerinden dolayı soyadlarının değişmiş olduğu belirlendi. Her ikisi de 2010 KPSS sınavına ayrı illerde girmiş ve soruları almış oldukları tespit edilmişti.
Kaynak: Yeni Şafak