Dicle EDAŞ, Enerji Verimliği Haftası nedeniyle bir otelde düzenlenen “Enerji verimliliği, israfı ve çevresel etkileri” konulu panele uzmanlar, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve konunun ilgilileri katıldı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Şimşek‘in yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ramazan Taşaltun, Prof. Dr. Sinan Uyanık, DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Yard. Doç. Dr. Bilal Gümüş, Yard. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ve ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin katıldı.
Yapılan konuşmalarda kayıp ve kaçak oranlarına dikkat çekildi. Tarımda enerji tasarrufunun artırılması için damlama sistemine geçilmesi gerektiği, Türkiye`de elektrik enerjisinin büyük oranda doğalgaz enerjisinden üretildiği belirtilerek, enerjinin çevresel etkilerine vurgu yapıldı.
Elektrik kesintileri ile ilgili yaşanan sıkıntılara değinen DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, yıl içerisinde elektriğin yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda elektrik kesintilerinin sık sık yaşandığını, kesintilerin alt yapının yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti.
Enerji kaynakları bakımından Türkiye`nin dışa bağımlı olduğunu söyleyen Karagüzel, “Türkiye elektrik enerjisi ile birlikte olmak üzere yüzde 60 dışa bağımlı bir ülkedir. Bu nedenle enerji tüketiminin yaygın olduğu her alanda tasarruf yapılması lazım” diye konuştu.
Elektrik enerjisinin tarım alanında yoğun olarak kullanıldığını, bir takım düzenlemeler ile enerji tasarrufunun mümkün olabileceğini dile getiren ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, “Şanlıurfa bir tarım şehridir. Her yıl binlerce dönümlük tarlalar ekiliyor. Bunların sulamasında, salma sulama sistemi kullanılıyor ve bu nedenle aşırı bir elektrik israfı söz konusudur. Bundan çiftçilerde zarar görüyor. Sulamada damlama sistemine geçilebilinirse, enerji tüketimi yarı yarıya düşecektir. Ayrıca sulamada kullanılan pompalar ne kadar kaliteli olursa, enerji tüketimi de o kadar düşük olur” ifadelerini kullandı. (Sedat Kuşulay-İLKHA)