KAHİRE - Mısır'da, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) sağlık alanındaki en büyük yardım kuruluşunun mal varlığına el konulduğu bildirildi.

Yönetimin görevlendirdiği İhvan'a bağlı Mal Varlıkları ve Emlak Komitesi Genel Sekreteri Muhammed Yasir Ebu'l Fütuh tarafından yapılan açıklamada, "İslami Tıp Cemiyeti" adlı yardım kuruluşu ile bünyesindeki 28 şubenin taşınır ve taşınmaz varlıklarına el konulduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu kararın 2013 yılında İhvan'ın "tüm faaliyetlerinin yasaklanması ve mal varlıklarına el konulmasını öngören" 2315 sayılı karar uyarınca alındığını ifade edilerek, kurumun yönetim kurulu başkanlığına da eski Mısır Müftüsü Ali Cuma'nın getirilmesinin kararlaştırıldığı, yönetim kurulu üyelerinin de sağlık ve idari alandaki uzmanlardan seçileceği kaydedildi.

Yeni yönetim kurulu değişiminin dernek çalışanlarına olumsuz etkisinin olmayacağı savunulan açıklamada, hastalara sağlık hizmeti sunumunun her zamanki gibi devam edeceği dile getirildi.

Öte yandan dernek görevlileri söz konusu kararla ilgili yorum yapmak istemezken, İhvan Hukuk Komitesi yetkilileri ise kararı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Mısır'da 1978 yılında Sosyal İşler Bakanlığına bağlı olarak, İhvan'ın eski Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed El-Malat tarafından kurulan İslami Tıp Cemiyeti, önceleri Kahire'deki Seyyide Zeynep semtinde küçük bir poliklinik olarak hizmet vermeye başlamış daha sonra ülke genelinde 28 şubeye sahip büyük bir yardım kuruluşuna dönüşmüştü. İhvan tarafından yönetilen cemiyet, ülkenin sağlık alanındaki en büyük yardım kuruluşu olarak biliniyor.

Kahire Mahkemesi, 23 Eylül 2013'te, "İhvan'ın ve bağlı tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, teşkilatın kapatılması ile taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı vermişti. Mahkeme ayrıca İhvan'ın el konulan mal varlığını inceleyecek bir komite oluşturulması yönünde karar almıştı. Bu kararın ardından Mısır Merkez Bankası, ilgili kurumlara yolladığı yazıda 115 İhvan liderinin mal varlığının tespiti talebinde bulunmuştu.