doğruhaber / Tarihte bugün / 13 Ocak

GÜNÜN AYETİ

“Ey Resuller! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin, salih amellerde bulunun. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim.”
(Mü'minûn suresi 51. ayetin meali)

GÜNÜN HADİSİ

“Helâli talep etmek ve aramak her müslümana farzdır!”
(İbn-i Mesud)

GÜNÜN SÖZÜ

“Hz. Ebu Bekir birgün kölesinin getirdiği sütü içti. Sonra da ona 'Bu sütü nereden aldın?' diye sordu. Köle 'Bir kavme kâhinlik yaptım. Onlar da bana bu sütü verdiler' dedi. Bunu duyan Hz. Ebu Bekir, parmaklarını mübarek ağzına soktu ve kusmaya başladı. Öyle ki neredeyse ölecekti. Sonra da 'Damarlarımda kalan ve bağırsaklarıma karışan kısımdan dolayı senden af dilerim ya rabbi' diye ağlayarak dua etti.”

TARİHTE BUGÜN

1785: Dünyanın ilk gazetelerinden Daily Universal Register (OKUNUŞU: Deyli Yuniversıl Rijistır) İngiltere'de yayımlanmaya başladı. Üç yıl sonra adı The Times (OKUNUŞU: Dı Tayms) olarak değiştirilen gazete hala çıkmaktadır.

1915: İtalya Avezzano'da (Avizzano) deprem: 29.800 kişi öldü.

1920: Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul`un işgaline karşı 150 bin kişinin katıldığı büyük bir miting yapıldı.

1923: Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Orbay, TBMM`de Lozan Konferansı`yla ilgili olarak hükümet görüşünü açıkladı.

1928: Hukuk Fakültesi öğrenci derneğinin toplantısında "Türkiye'de Türkçeden başka lisan konuşulamaz" kararı alındı.

1942: II. Dünya Savaşı: Ekmek Karnesi uygulamasına başlandı.

1944: "Refah faciası" davası sona erdi. Amiral Mehmet Ali Ülgen ve bütün sanıklar beraat etti.
23 Haziran 1941 yılında “Refah” adlı bir gemi Mersin`den denize açıldıktan 20 mil sonra esrarengiz bir torpidoyla batırıldı. Gemide 167 kişi öldü. Bunlar İngiltere`ye yaptırılan dört denizaltı ile bir hava filosunu almaya giden Türk denizci ve havacılardı. Gemiyi Vichy Fransa`sına (OKUNUŞU: Viçi) ait bir denizaltının batırdığı söylendi ve olayla ilgili kusuru bulunan Türk yetkililer hakkında soruşturma başlatıldı.

1956: Adnan Menderes ve Namık Gedik hakkında 6-7 Eylül Olayları nedeniyle soruşturma açılmasını isteyen önerge reddedildi.

İttihat ve Terakki ile beraber Osmanlılık üst kimliği terk edilip Türk milliyetçiliği başlatıldı. Yeni Cumhuriyet her şeye sil baştan başladığını iddia etse de İttihatçılardan alıp icraata döktükleri çok şey vardı. Türk Milliyetçiliği bunlardan biri olup sistem tarafından ciddi bir şekilde dizayn edildi. Bu yeni Türk Milliyetçiliğinin hazmedemediği şeylerden biri Hıristiyan azınlıkların sahip oldukları mal varlıklarıydı. Sistem azınlıkların sahip olduğu malların el değiştirip Türkleşmesini istiyordu. Buna doğrudan devlet olarak müdahale edemediğinden bel altından vuruşlar tercih edilmiştir. Servetin Türklere geçmesi için bu meyanda Varlık Vergisi çıkarılmış, azınlıklar hep tahkir edilmiştir.

“6 – 7 Eylül Olayları” denen vaka da servetin Türklere geçmesi için derin bir tezgahtır. Önce dönemin bazı gazetelerinde Atatürk`ün Selanik`teki evine bomba atılıp yakıldığı haberleri yapılmıştır. Ardından gelen tahriklerle binlerce kişi özellikle İstanbul`da Rumların, Ermenilerin ve Yahudilerin işyerlerine ve evlerine, kiliselere saldırmış, yakıp yıkmıştır. Olaylarda onlarca gayri müslim öldürülmüş, binlerce taşınmaz yakılmış ve maalesef 400`e yakın gayri müslim kadına tecavüz edilmiştir. Olaylar bittiğinde tezgahı kuranlar da amacına ulaşmış, gayri Müslimlerin büyük çoğunluğunu kaçırtmayı başarmıştır. Bu kaçışla beraber önemli bir servet el değiştirmiş ve Türkleşmiştir.

1986: İşkence yapanlara verilen cezaların arttırılması ve sorgu sırasında sanık avukatlarının da hazır bulunmasını öngören yasa önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde reddedildi.

1992: Japonya, II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerlerinin, on binlerce Koreli kadını fuhşa zorlamalarından ötürü özür diledi.

1993: Irak'a karşı başlatılan ikinci harekâta, İncirlik Üssü'nden kalkan "Çekiç Güç" uçakları da katıldı.
O dönemde yöneticiler Irak`a karşı yapılan saldırıya “Bir koyup on alacağız” şeklinde kapitalist bir anlayışla ortak olmuşlar ama harekât sonrasında ABD`den umdukları ve sözünü aldıkları menfaatleri bulamamışlardı.

1997: Susurluk soruşturması kapsamında özel tim görevlisi polisler Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 14 Ocak'ta ise Sedat Bucak'ın 3 koruma polisi ile şoförü de DGM'ye sevk edildi. Koruma polisi Ömer Kaplan, savcılık tarafından serbest bırakıldı. 2 polis ile şoför tutuklandı.

Söz konusu isimlerden Ayhan Çarkın 2011 yılında kendisinin de içinde olduğu Özel Hareket Ekibinin işlediği bütün cinayetleri tek tek anlattı. Oğuz Yorulmaz ise bir barda öldürüldü.

1998: Cezayir`de Fransızların desteklediği ve İsrail`in arka plandan kışkırttığı katliamlara birisi daha eklendi. 153 müslüman şehid edildi.

1998: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Refah Partisinin Hazineden aldığı yardıma ihtiyati haciz konulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, başvuruyu kabul etti.

2010 - Haiti'de 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 30000 ile 50000 arasında insan öldü.