GAİB hizmet binasında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan başkanlığında düzenlenen toplantıda, sektör sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda halı sektörünün 2014 yılı verileri değerlendirilirken 2015 yılıyla ilgili yol haritası konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

GAİB hizmet binasında düzenlenen toplantıya, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan, Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ve GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş ile üretici ve ihracatçı firma yetkilileri katıldı.

2014 yılında sektörün toplam bir milyar 628 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kaplan, “Sektörel gelişim için birlik olarak bir çok önemli projeye imza atıyoruz. Özellikle dünya pazarlarında daha etkili olabilmek ve üyelerimizi bu pazarları tanıması için düzenlenen yurt dışı pazar araştırmaları gezilerimizle ilgili önemli sonuçlar alıyoruz. Bu yıl ABD'ye düzenlenen gezide gördük ki, halı sektörünün bu pazarda daha etkili olması gerekiyor. 2014 yılında toplam bir milyar 628 milyon dolar bir ihracat gerçekleştirdik. 2015 yılında bu rakamların üzerine çıkmayı planlıyoruz. Önümüzde 2023 hedefleri var. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmalar sürüyor. Sektörümüzün gelişmesi ve yeniliklerin dünyaya sunulması için gerek tanıtım gerek eğitim faaliyetlerimiz sürecektir. 2014 yılı içerisinde dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen fuarlara katılırken buralarda oluşturduğumuz heyetlerimiz tanıtım faaliyetlerini sürdürdü.” dedi.

Üretici ve ihracatçı firmaların fuarlarda yer almasının sektörün gelişmesi için önemli olduğunu vurgulayan Kaplan, “Sektörün en önemli sorunları arasında yer alan kalifiye eleman sorununun çözümüne yönelik yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımız da yine GAİB bünyesinde devam edecektir. Dünya pazarlarında ürün kalitesi ve fiyatlarıyla en önemli aktörler arasında yer alan halıcılarımızın 2015 yılında dünya halı sektöründe modayı belirleyici bir rol üstlenmesi yönünde de gerekli çalışmalara destek vermekteyiz. Uluslararası halı fuarları sadece ürünlerimizin tanıtılıp pazarlandığı mecralar değil aynı zamanda sektörle ilgili yapılan yeniliklerin görülebileceği, rakip ülkelerin ve yabancı firmaların mercek altına alınabileceği en önemli mecralardır. Gerek üretici gerek ihracatçı firmalarımızın bu tür fuarlarda yer alması sektörümüzün gelişmesi içinde önemlidir. 2015 yılında dünyanın neresinde olursa olsun bütün fuarları mercek altına alarak bu fuarlarda ağırlığımızı hissettireceğiz.” diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)