Kaliteli toplum için çocukların eğitiminde ebeveyne düşen görevler ve çocuk eğitimi konularında konuşan  Psikolog Azad Eşiyok, önemli açıklamalarda  bulundu.

Anne ve babalara çocuk eğitimi noktasında çok iş düştüğünü söyleyen Psikolog Eşiyok, “Çocuklar dünyaya tertemiz duygularla gelirler ve işlenmemiş hamura benzerler. Nasıl şekil verirseniz, öyle bir netice alabileceğiniz bir haldedirler. O yüzden ebeveynin davranışları çocuklar üzerinde etkili olmaktadır. Anne ve babalar şunu unutmamalı; “ Çocuklarınız sizin aynalarınızdır. O aynaya baktıkça kendinizi görebilmelisiniz. Çocuğunuzun davranışında bir hata bulduysanız, öncelikle onu kendinize sorabilmelisiniz. Acaba biz anne ve baba olarak nerede hata yaptık ki, çocuğumuz böyle davranışlar sergiledi? Teşhis, tedaviden çok daha önemli bir süreçtir`` dedi.

 ‘`Anne ve baba çocuklarına iyi bir model olmalı``

İyi örnek olan anne ve babanın himayesinde büyüyen çocukların daha iyi davranışlar sergilediğini söyleyen Eşiyok, anne ve babanın çocuklarına iyi bir model olması gerektiğin vurgulayarak, ”Çocuklarımızı sevdiğimizi onlara hissettirmemiz ve bu sevginin herhangi bir şarta bağlamadan sağlanması gerekir. Çocuk derslerden iyi not aldığında seviliyor ama, kötü not aldığında sevildiğini hissetmezse, kendi dünyasında; `sevilen ben değilim nottur` diye düşünür” ifadelerini kullandı.

Sevginin herhangi bir gerekçesinin olmadığına değinen Eşiyok, “Çocuk koşulsuz sevildiğini hissederse, davranışlarında olumlu gelişme yaşanabilir. Bazı genç ve çocukların yanlış ortamlara girmesinin en önemli sebeplerinden birisi de budur.  Çocuk, evde görmediği sevgi ve değeri, farklı ortamlarda aramaya başlar.” şeklinde konuştu.

‘`Çocuklarla istişare kişiliklerinin oluşmasında önemli etken``

Çocuklarla istişarenin çocukların kişiliklerinin oluşmasında oldukça etkin bir rol oynadığına dikkat çeken Eşiyok, “Çocuklar kendileriyle yapılan istişare ile özgüven kazanacak, fikirlerinin değerli olduğunu ve anne babanın kendilerine değer verdiğini anlamış olacak. Aile içi disiplin için, ev kuralları olmazsa olmaz bir şey. Nasıl ki bir okulda veya hastanede kurallar olmaz, ya da olur da işlenmezse, orada disiplinden söz edilemez. İşte evde disiplinin olmasını istiyorsanız, kurallar koymalı ve tavizsiz işlemesine zemin oluşturmalısınız`` ifadelerine yer verdi. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)