Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) merkez ilçe teşkilatı, 1'inci olağan kongresini gerçekleştirdi. Yeni İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen kongreye HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları İsa Aydın, A.Rahman Cens, GİK Üyesi Cemal Çoban, Batman İl Başkanı M.Emin Doğru, partinin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, partililer ve halk katıldı.

Kongre, yoklama ve Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Divan Kurulu oluşturularak faaliyet ve mali raporu okundu. Kongre HÜDA PAR İl Başkanı M.Emin Doğru`nun selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Kongrede konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Fransa`daki Charlie Hebdo eylemi, Cizre`deki olaylar, çözüm süreci ve seçim barajı gibi gündemdeki konulara değindi.

İlk olarak Fransa`daki Charlie Hebdo eylemine değinen Yapıcıoğlu, saldırıdan dolayı günlerce yayın yapıldığını belirterek dünyanın çeşitli ülkelerinde milyonlarca öldürülen Müslümanlara sessiz kalınmasına tepki gösterdi.

“İslam dünyasında 5 milyona yakın insan katledildi”

Yapıcıoğlu, “Fransa`da 2006 yılından bu yana edepsizce karikatürler yayınlayan bir dergiye yönelik saldırı oldu. Bu olaydan sonra pek çok televizyon kanalı neredeyse kesintisiz bu olayla ilgili yayın yapıyor. Ama aynı süreç içerisinde Suriye`de Nijerya`da, Mali`de orta Afrika`da Arakan`da, Irak`ta, Kürdistan`da ve başka pek çok ülkede masum insanların kanı akıyor. Binlerce insan ölüyor, bunlardan bahseden var mı? Amerika`da İkiz Kulelere yapılan saldırıdan sonra Amerika ve onun destekçileri tarafından haçlı seferi telaffuz edilerek bütün bir İslam ümmetine yönelik yoğun savaş, bombardıman, işgal ve katliamlar başladı. O gün bugündür İslam dünyasında 5 milyona yakın insan katledildi.” dedi.

Fransa'da 12 insan ölünce dünyayı ayağa kaldırdıklarını belirten Yapıcıoğlu, “Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Mali, Orta Afrika, Sudan, Somali, Afganistan, Irak, Filistin, Çeçenya ve Doğu Türkistan`a bakınız. Bu saydıklarım insan isimleri değil, memleket isimleridir. Onlar 20 memleketi işgal etmiş, katliam yapıyorlar ve milyonlarca insan öldürüyorlar, onlarınki bir haktır. Bu olaylara karşı hiçbir tepki yok. Diyorlar ki Paris`teki saldırı insani değerlere yapılmıştır. Haydi, oradan, insani değerlermiş. Hangi insani değerden bahsediyorsunuz? İşte milyonlarca insanın katli, diri ateşe atılan insanlar, doğranıp etleri insanlara satılan insanlar, bu muamelelere tabi tutulurken siz neredeydiniz? Niye sesiniz çıkmıyordu? Bir başkasına hakaret etmek bile düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmezken nasıl 3 buçuk milyar insanın inandığı iki dinin peygamberine her türlü saldırıyı yapacaksın. Bunun adı da fikir ve ifade özgürlüğü olacak. Her yönüyle ikiyüzlüdürler.” diye konuştu.

“HDP içine sızanları temizlesin”

Cizre olayları üzerinden HDP`ye uyarıda bulunan Yapıcıoğlu, şöyle dedi: “Cizre`deki olaylardan sonra HDP Eş Genel Başkanı bir açıklama yapmıştı. Demişti ki, ‘HÜDA PAR ile HDP`nin arasında bir çatışma yok. Kürtler arasında da bir çatışma yok. HÜDA PAR dikkat etsin, oyuna gelmesin. İki tarafa da sızma var. Bu sızma yapmış olanlar bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar.` Ben de onun bu sözlerine karşılık demiştim ki, evet onlarda sızma olabilir, kendileri de söylüyorlar. Ama bizim içimizde sızma yok. Onlar kendilerine dikkat etsinler ve sızmaları temizlesinler. Bu söz bey efendiye dokunmuş. Soruyor, diyor ki, ‘ben böyle söyledim, HÜDA PAR bizde sızıntı yok, dedi. O zaman soruyorum, Cizre`de öldürülen 5 kişiyi direk siz mi katlettiniz` diyor. Ben de cevap veriyorum, bey efendi senin o konuşmanda şu cümleleri unuttun mu? Hafızan bu kadar zayıf mı? Bu soruyu sormadan sadece iki dakika önce sen kendin dedin ki, ne zaman karar alındı ‘hendekler kapatılacak, Molotof atılmayacak, yüzler kapatılmayacak diye. Cizre`de provokasyonlar başladı polis orada katliam yapmaya başladı ve 5 tane gencimizi katletti.` Kendin polis katletti diye söylüyorsun. İki dakika sonra bize söylüyorsun siz mi katlettiniz diye. Cevabını bildiğin soruyu niye soruyorsun.”

“HÜDA PAR bir ihya hareketidir”

HÜDA PAR`ın silahlı bir yapı olmadığını vurgulayan Yapıcıoğlu, çözüm sürecinde samimi olmayan HDP`ye tepki gösterdi.

Yapıcıoğlu, “HÜDA PAR kendisini öldürme kastı ile üzerine geleni bile yaşatmak isteyen bir ihya hareketidir. Partimizi kurduğumuz günden bu yana 300`den fazla saldırı gerçekleşti. Ama bizim kardeşlerimiz tarafından size yönelik tek bir saldırı bile olmadı. 6-8 Ekim olaylarında çözüm süreci hedef alındığını söylüyorlar. Peki, kim hedef alıyor bu çözüm sürecini. Kim çözümü istemiyor? Çözüm süreci sekteye uğramasın diye çok sefer yapmış olduğunuz zulümleri ve hakaretleri de size tepki vermeden açıklamalarla geciktirmedik mi? Ama çözüm sürecinin kendi işinize yaramayacağını düşünüyor olacaksınız ki, bir yandan ağzınız ‘çözüm süreci devam etmelidir` derken elinizle çözüm sürecini bitirecek şeyler yapıyorsunuz. Samimi olun. Deyin ki, ‘biz 30 yıldır yaptığımız her şeyi silahla yaptık. Siyasetimizi de silahla yaptık. Propagandamızı da silahla yaptık. Silahımızı bıraktığımız gün elimizde bir sermaye kalmayacak. O yüzden biz çözüm istemiyoruz` deyin. İşiniz ve dışınız bir olsun.” ifadelerine yer verdi.

“Yüzde 10`luk seçim barajı kabul edilebilir bir şey değildir”

Son olarak seçim barajına da değinen Yapıcıoğlu, şunları kaydetti: “Yüzde 10`luk seçim barajı kabul edilebilir bir şey değildir. Haksız bir barajdır, yüksek bir barajdır ve temsilde adalet ilkesinin ihlali anlamındadır. Yönetimde bir istikrar getiriyor olabilir bu yüzde 10`luk baraj, ama temsilde adaleti tarumar ediyor. Bizim birinci önceliğimiz adaletin teslim edilmesidir. Adalet hiçbir şeye feda edilemez. Biz aleyhimizde de olsa adaletten ayrılmayacağımızı gösterdik, gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından merkez ilçe başkanlığının seçimine geçildi. Tek listeyle gidilen seçimde ilçe başkanlığına Ömer Faruk Dursun seçildi. Dursun, yaptığı teşekkür konuşmasının ardından kongre sona erdi.  (M.Fatih Akgül - İLKHA)