Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş, Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)  Mardin İl Başkanı Şehmus Akman, Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, USTAD Başkanı Ahmet Akgül ve MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle birer mesaj yayımladılar.

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen
Mardin Valisi Mustafa Taşkesen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili yayınladığı kutlama mesajında, halkın çıkarlarını savunan ve kamuoyu oluşturan basının, katılımcı ve çağdaş demokrasi için vazgeçilmez konuma sahip olduğunu belirtti. Taşkesen, “Gücünü kamudan, kamunun çıkarlarını savunmaktan alan basın, meslek ilkeleri ışığında halkı doğru ve tarafsız bilgilendirme misyonunu yerine getirmediği takdirde kendi kendini inkar etmiş olacağı gibi güç kaynağını da kendi elleriyle kesecektir. Bu anlamda ilkeli ve objektif görev yapmaları hayati öneme sahiptir. Bu düşüncelerle, kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak için, gece gündüz demeden görevini sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde zor şartlar altında başarıyla yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü` nü kutluyor, sağlık ve mutluluk temenni ediyorum.” dedi.

MGY-DER, Yerel Gazetelerin sorunlarını dile getirdi
Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş, 10 Ocak Gazeteciler Gününde yerel gazetelerin sorunlarını dile getirdi. Gazetecilerin toplumun en önemli bilgi kaynağını oluşturduğuna dikkat çeken Güneş, büyükşehir statüsüne yeni kavuşan ve merkez ilçe nüfuslarının 200 binin altında olan illerin Basın İlan Kurumu mevzuatından muaf olmasını istedi. Basının özgürlüklerine getirilen kısıtlamanın kaldırılmasının yanında gazetecilerin özlük haklarının 10 Ocak 1961 tarihinde 212 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile iyileştirilmesinin 54. yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Güneş, yerel basının da resmi ilan kıskacı altında ezildiğini ifade etti.

Yeni büyükşehir yasası ile yerel gazetelerin tek geçim kaynağı olan resmi ilanlardaki düşüşün yanında uygulanan yeni standartların yerel basını daha da zor duruma düşürdüğünü belirten Güneş, "Bu durum çoğu zaman muktedir ve sermaye arasında ezilen yerel gazetecileri daha da çok etkilemiştir." dedi. Güneş, bu şekilde giderse ulusal basının görmediği ve kendi yerelinde kamuoyunun sesi olan birçok gazeteyi de bitirme aşamasına getireceği uyarısında bulundu. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün 80 bin nüfuslu Mardin'de günlük yayın yapan gazeteler ile şehir merkezi nüfusu 400-500 bini bulan büyükşehirlerle aynı statüye koymasına tepki gösteren Güneş, "BİK'in yerel medyayı bir standarda kavuşturmak için büyükşehir statüsüne kavuşan illerdeki bütün yerel gazeteleri aynı statüde görmesi çok yanlış. Bugün merkez nüfusları 500 bini geçen Erzurum, Konya, Bursa gibi illerde günlük yayınlanan gazetelere uygulanan kadro ve basım zorunluluğunun büyükşehir statüsüne yeni kavuşan Ordu, Muğla ve Mardin gibi illerle aynı şekilde zorunlu hale getirilmesi bu illerde yayın yapan gazetecilere bir darbedir. Onları aynı kefeye koyarsanız bu illerde zor şartlarda yayın yapan gazetecilere de haksızlık yapmış olursunuz. Gazetecilerin özlük hakları nasıl ki 54 yıl önce iyileştirilmişse bugün de yerel gazetelerin resmi ilan statüsü ve mevzuatının çağın gerektirdiği şekilde bir kez daha düzenlenmesi gerekiyor." dedi.

Güneş, açıklamasında ayrıca ebediyete intikal eden basın çalışanlarını da rahmetle anarak, "Basın dünyasında özellikle de seçim dönemlerinde, karalama amaçlı olarak maalesef tetikçilik ve şantaj amaçlı çalışanlar da var. Bunların, görevini hakkı ile yürüten meslektaşlarımızdan ayrı tutulması gerekiyor. Ülkemizde basının sağlıklı bir şekilde çalışması ve demokrasinin daha ileri düzeye ulaşabilmesi açısından gazeteciler mesleğini fedakârlık doğruluk ve güvenirlik temelleriyle yürütmektedirler. Artuklu ilçesi ve Mardin'in sosyal, kültürel ve ekonomik alanda gelişimine katkı sağlayan, halkımızın bilinçlendirilmesi ve kamuoyuna gerekli hassasiyetlerin oluşturulması açısından ilkeli habercilik anlayışıyla çalışan tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü Kutluyorum.” diye konuştu.

Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ
Mardin Milletvekili, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Çevre Komisyon Üyesi Abdurrahim Akdağ da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Akdağ mesajında, “Halkımızın doğru ve tarafsız haber almasını sağlamak için özveri ile çalışan basın mensuplarımız sayesinde önemli gelişmeler sağlamıştır. Demokrasinin yerleşmesinde basın kuruluşlarının önemli katkıları olmuştur. Gazetecilerin, halkımızı gelişen olaylar hakkında bilgilendirmek için ortaya koydukları emek kutsaldır. Onların bu görevleri yerine getirirken yaptıkları çalışmalara yardımcı olmak da hepimizin görevidir. Fedakarca çalışarak halkımızı aydınlatan değerli Mardin ve ilçelerinde görev yapan gazetecilerimizin ´Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyorum. Toplumsal hayattaki etkinliğini gün geçtikçe arttıran, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan ve insanlara bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir misyonu gerçekleştiren basınımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum." ifadelerine yer verdi.

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça
Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise yayımladığı mesajında, “Halkın haber alma hakkını sağlamak, kamuoyu oluşturulması ve kamu yararını her şeyin üzerinde tutmak gibi kutsal vazife ve mühim mesuliyetleri fedakârca ve değişik şartlar altında ifa eden basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü`nü tebrik eder, muvaffakiyetler dilerim.” İfadeleri kullandı.

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Şehmus Akman
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)  Mardin İl Başkanı Şehmus Akman, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Doğru ve ilkeli yayın yapan medyaya ihtiyaç olduğu belirtilen mesajda, “Değer yargılarının aşındığı, insanlar arasında sosyal bağların zayıfladığı, toplumlar arasındaki farklılıkların kutuplaştırıldığı ve çatıştırıldığı dünyamızda, sorumlu medya ve gazetecilik ahlakına şiddetle ihtiyaç var.” ifadelerine yer verildi. Mesajın sonunda, “Bizce çok önemli olan bu hatırlatmalarda bulunduktan sonra 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle meslek ahlakı, bilinci ve gayreti içinde çalışan tüm gazetecileri tebrik eder, hayırlı çalışmalarında başarılar dileriz.” denildi.

Mardin BİK'ten 10 Ocak mesajı
Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Günbegi mesajında, "Fedakar ve çalışkan basın Mensubu arkadaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü Kutlar, tüm arkadaşlarımızın haklarını ‘`fikir İşçisi`` olarak düzenleyen 212 sayılı yasaya uygun çalışmasını ve çalıştırılmasını arzulamaktayım." dedi. Zor şartlar altında görevlerini ifa eden gazetecilerin yaptığı görevin kutsiyetine inandığını belirten Günbegi, tarafsız ve objektif olarak kamu adına çalışan gazetecilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Mardin'de gazetecilik çıtasının günden güne yükseldiğini ve tüm basın mensuplarının canla başla mesleğini icra ettiğini dikkat çeken Günbegi, "Mesai kavramı gözetmeden, her türlü elverişsiz ortamda çalışan basın mensupların haklarının daha da iyileştirilmesi, sağlanan desteklerin arttırılması herkesin arzusu ve gayesi olmalıdır. Bu vesile ile basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

USTAD Başkanı Ahmet Akgül
USTAD Başkanı Ahmet Akgül, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Akgül mesajında şu ifadelere yer verdi: "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, basın çalışanı ve gazetecilerin çalışma koşullarının yasal güvenceye alınması için verdiği mücadelede başarı günüdür. Gerek ulusal basın, gerekse mesleğini zor şartlar altında ve kısıtlı imkânlarla gerçekleştirmeye çalışan yerel basın kişi ve kurumların şehre dair sorumluluklarını her daim hatırlatan ve daha dikkatli olmalarını sağlayan kentin önemli bir unsurlarından biridir. Demokrasilerin olmazsa olmazları arasında bulunan özgür ve tarafsız basının olaylardan haberdar etmek, halkın denetleyen gözü olmak bakımından icra ettiği kamusal bir görevdir. Böylesi önemli bir görevi yerine getiren gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, haklarının tamamıyla güvenceye alınması halinde o ilin gelişimi ve tanıtımına daha ciddi katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu vesile ile başta Mardin ilimizde her türlü takdiri hakkederek görev yapan değerli gazeteci arkadaşlarımız olmak üzere tüm basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarı ve kolaylıklar diliyorum.”

MESOB Başkanı Doğan Gazan
Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Başkan Gazan, "Halkın bilgi edinme özgürlüğünü yasal sınırlar içinde sonuna kadar sunan, ekonomik ve sosyal sorunları cesaretle irdeleyen, basın meslek ilkelerine uyarak görev yapan basın emekçileri her türlü takdiri hak etmektedir. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün korunması temennisi ile Mardin ve ilçelerinde görev yapan Basın Çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutluyorum.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)