Şanlıurfa’da Tarımsal Öğretimin 169. Yıldönümünü nedeniyle bir panel düzenlendi. Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAP TEM) binasında yapılan programa Kalkınma Bakanlığı BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ali Öztürkmen ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Toprağın korunması konusunda önemli açıklamaların yapıldığı panelde, tarım topraklarına sahip çıkılmadığında ileride tarım yapılacak toprağın bile bulunmayacağına dikkat çekildi.
GAP projesinin bölgeyi tarım alanında geliştirdiğine dikkat çeken Kalkınma Bakanlığı BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil,, bu çalışmaların bir devamı olarak ikinci bir eylem planını devreye koyduklarını belirterek “Bu proje kapsamında ana kanallarının şebekelerini yaparak 2018’in sonuna kadar bitirip rahat sulama yapılmasını sağlayacağız. Bu eylem planı için yaklaşık ayrılan 18 milyar ödenekten 15 milyar para harcadık. Bu yeni projeyle bölgeyi ülkenin parlayan yıldızı olmasını umuyoruz. Ekonomik kalkınma ve sosyal ilerlemeyi kolaylaştırıcı politikalar üreterek ülkenin rekabet gündemini desteklemek istiyoruz.” diye konuştu.
Sahip olduğu toprak ve su kaynaklarından dolayı bölgede tarımın önemli sektör olduğunu belirten Karahocagil, “Bu yüzden GAPMASTER Eylem Planı, tarım ve tarıma dayalı ihracat merkezi haline getirmeyi öncelikli hedef olarak belirlemiştir. Bölgenin imalat sanayinin esas olarak tarıma dayalı olması tarım ürünlerini işleyen sanayiler için büyük bir gelişme potansiyeli bulundurmaktadır.
Özellikle bölgemizde sulanacak alanların dışında kalan kırsal alanlarımıza ürün değer zinciri ve kümelenme yaklaşımı ile tarım ve tarım dışı gelir getirici faaliyetlerin yanında eğitim, sağlık, altyapı ve sosyal donatıların geliştirilmesine yönelik çalışmalar da içeren entegre kırsal kalkınma projesini yürütüyoruz. Bu çerçevede 9 ilimizde yaklaşık 28 ilçemizde bu projeyi yürütüyoruz.” dedi.
Tarım topraklarının korunamadığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ali Öztürkmen, “Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak Tarım Bakanlığı yetkililerimizle de bir araya geldik ve Harran, Suruç ve Ceylanpınar ovası gibi ovaların, büyük ova statüsüne getirilmesini istedik. Tarım alanlarında imar ve yapılanma kontrol altına alınmasını talep ediyoruz. Bakın 2009 verilerine göre Harran Ovasında betonlaşma yüzde yirmi artmış. Biz topraklarımıza sahip çıkamıyoruz. Yani, biz ziraatçı yetiştiriyoruz fakat ileride tarım yaptıracak toprak bulamayacağız. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşüyor.“ şeklinde konuştu. (İLKHA)