Son zamanlarda artan kuyumcu soygunlarının son bulması için bir araya gelen Diyarbakırlı kuyumcular,  yetkililerin biran önce gerekli tedbirlerin alınması için gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini ifade ettiler.

Sümerpark`ta basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelen kuyumcular, yetkililerin kuyumcu soygunlarına karşı özel polis ekiplerinin kurulmasını istediler.

“Failler bir türlü yakalanmıyor”

Son zamanlarda Diyarbakır`da kuyumcu soygunlarının artış gösterdiğini dile getiren Diyarbakır kuyumcular odası başkanı Mustafa Akkul, “Türkiye`nin birçok ilinde olduğu gibi son aylarda Diyarbakır `da da Kuyumcu esnafına yönelik artan gasp hırsızlık ve soygun hepimizi tedirgin etmektedir. Ancak daha büyük tedirgin eden ve tüm esnafımızı rahatsız eden nokta ise faillerin bir türlü yakalanmamasıdır. Faillerin yakalanmaması bu tür olayların tekrar yaşanacağını gösterir. Kuyumcular odası olarak gasp ve soygunlara yönelik yaptığımız araştırma ve incelemelerde önemli ve ilginç sonuçlar elde ettik” dedi.

“Hırsızlık olayları mobese kameraları önünde yaşanıyor”

Yaşanan hırsızlık olaylarının tamamının kameralar önünde meydana geldiğini ifade eden Akkul, “Diyarbakır`ın Bağlar, Yenişehir, Şehitlik ve Ofis bölgelerinde birçok kuyumcu esnafımızın dükkânı soyuldu. Bu dükkânların çok yakınlarında MOBESE kameraları mevcuttur. Emniyet müdürlüğünün çok yakınında bile hırsızlık olayı yaşandı ama fail bir türlü bulunmadı. Birkaç soygunda gözaltına alınanlar da hemen serbest bırakıldı. 2011 yılında meslektaşımız Şehmuz Ödoğlu gaspa uğradıktan sonra katledildi ve onun da katilleri hala yakalanmadı.” diye konuştu.

“Yetkililerin önlem almasını istiyoruz”

Milyonlarca lira para harcanarak kurulan MOBESE`lerden hırsızların rahatlıkla tespit edilebileceğini ifade eden Akkul, “Bu MOBESE`ler araçların plakasını net bir şekilde görülebiliyor ve araç sahiplerine cezalar da verilebiliyor. Polisler, toplumsal olaylarda şahısları tespit ediyor ve cezalarda veriliyorsa Kuyumcu esnaflarına yönelik soygunlarda neden bir türlü herhangi bir tespit yapılamıyor ve adım atılmıyor. Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için esnafımızın canına ve malına zarar gelmemesi için yetkililerin gerekli önlemleri alması ve faillerin bir an önce yakalanması gerekir. Esnaflarımıza yönelik bu tür olayların sorumluları bunun hesabını iyice düşünmelidir.” ifadelerini kullandı.

“250 kuyumcu esnafı protesto için kepenk açmadı”

Bu olayların bir daha yaşanmamasını dilediklerini belirten Akkul, “Esnafımızın canı ve malına zarar gelmemesi için yetkilileri uyarıyoruz. Bu faillerin yakalanmasını arzuluyoruz. Şu anda kentimizde 250 esnafımız protesto için kepenk kapatmış durumda. Bu olayların devam etmesi durumunda esnaflar olarak yürüyüş yapacağız. Haklarımızı bu şekilde talep edeceğiz.” ifadelerini kullandı.   Ali Adiyaman / Emrah Deniz – İLKHA