TBMM - AK Parti Bartın Milletvekili, dört eski bakanla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi kararıyla ilgili, "Komisyona dışarıdan herhangi bir baskı söz konusu olmaz, olamaz da zaten. Böyle bir baskının gelmesi mümkün değil çünkü bu komisyonun kurulmasını isteyen AK Parti'li milletvekilleri" dedi.
Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, komisyonun üyelerinin, kendi vicdanlarıyla oluşan kanaatleriyle karar verdiklerini söyledi.
Bu kanaatlerin komisyon çalışmaları boyunca oluşturulduğunu belirten Tunç, "Komisyona dışarıdan herhangi bir baskı söz konusu olmaz, olamaz da zaten. Böyle bir baskının gelmesi mümkün değil çünkü bu komisyonun kurulmasını isteyen AK Parti'li milletvekilleri" ifadelerini kullandı.
Komisyon raporunun tamamlanmasının adından bu kararın gerekçelerinin detaylarıyla bilineceğini ifade eden Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmalarla ilgili bir takım hukuka aykırılıkların da raporda yer alacağını söyledi.
Komisyon raporu ortaya çıktığında, bu fiillerin gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgili hem Genel Kurul'da hem kamuoyunda bir kanaatin oluşacağını dile getiren Tunç, muhalefet milletvekillerinin komisyon çalışmalarında gizlilik kuralını ihlal ettiklerini; görüşülmeyen, konuşulmayan hususların kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldığını kaydetti.
Tunç, "Baskı, vesaire söz konusu değildir. Arkadaşlarımızın hepsi hukukçudur. Komisyon, delilleri topladı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da hangi delillerin hukuka aykırı olduğu takipsizlik kararıyla tespit edildi. Rapor yayınlandığında hangi gerekçelerle Yüce Divan'a gönderilmeme kararı alındığını göreceksiniz. Bu gerekçeler hukuki, tutarlı gerekçeler. Komisyonun AK Parti'li üyeleri olarak hepimiz hukukçuyuz; hem hukuki hem vicdani düşündük; takipsizlik kararlarını, mahkeme kararlarını düşündük; olayların gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgili hususları tek tek değerlendirdik ve böyle bir karar verdik" dedi.
KOMİSYON'DA KİMİN KAÇ ÜYESİ VAR?
Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor.
AA