“Sağlıklı ve başarılı olmak için daha fazla yemek yemelisin” sözünü tarihe karıştıracak bilimsel araştırmayı yapan Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç Dr. Mehmet Emre Taşçılar ve arkadaşları, obez çocukların bilgi işleme sürecinin, normal kilolu çocuklara göre uzadığı, kısa süreli hafızanın ve dikkatin ise bozulduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma ‘Pediatric Diabetes` adlı uluslar arası bilimsel dergide yayımlandı. 7. Uludağ Kış Kongresi ve Roma`da yapılan 43. International Symposium of Endocrinology and Metabolism Sempozyumunda birincilik ödülü aldı.
Obezite çocuklarda zihinsel fonksiyonları bozuyor
Doç. Dr. Taşçılar, “Yaptığımız bilimsel araştırmada obez çocuklardaki bilgi işleme sürecinin normal kilolu çocuklara göre uzadığını, kısa süreli hafızanın ve dikkatin ise bozulduğunu tespit ettik. Yaşları ortalama 11 olan ve toplam 50 obez çocuk ile obez olmayan 23 çocuk üzerinde yapılan bilimsel çalışma, insülin direnci olan obez çocuklarda bu bozulmanın daha ileri seviyede olduğunu ortaya koydu” dedi.
Obezitenin, zamanla zihinsel fonksiyonların tam olarak yerine getirilememesine neden olduğunu belirleyen çalışma, unutkanlık ve hafıza kaybı başta olmak üzere bir çok olumsuzluğun da obezite ile alakalı olduğunu ispatladı.
Fazla kilo hafızayı zayıflatıyor
Doç. Dr. Taşçılar “Obez çocuklar üzerinde yaptığımız çalışmada saçlı deri üzerine yerleştirdiğimiz elektrotlar yardımıyla beyinin elektiriksel dalgalarını kaydettik. Beyinin bilgi işleme sürecini, dikkati ve kısa süreli hafızayı yansıtan bu dalgaların obez çocuklarda normal çocuklara göre bozulduğunu, insülin direnci olan obez çocuklarda ise bilgi işleme sürecinin daha da uzadığını gözlemledik.” ifadelerini kullandı.
Araştırmada beynin bilgi işleme sürecini yansıtan p300 dalgasının oluşma süresinin obez çocuklarda sağlıklı çocuklara göre uzadığı, kısa süreli hafızayı ve dikkati yansıtan p300 dalga yüksekliğinin obez çocuklarda normal çocuklara göre azaldığı, insülin direnci olan obez çocuklarda ise bu bozulmanın daha da ileri düzeyde olduğu saptandı.
İnsülin hayati derecede önemli
İnsülin hormonunun etkilerine dikkati çeken Doç.Dr. Taşcılar, "İnsülin, yalnızca kan şekerini düşüren ve diabeti önleyen bir hormon değildir. İnsülin aynı zamanda zihinsel fonksiyonların sağlanması ve düzenlenmesinde son derece önemli fonksiyonlara sahiptir. İnsülin, beyin hücrelerinin büyümesi, gelişmesi ve metabolizması için hayati derecede önemlidir. İnsülin eksikliğinde veya insülin direnci geliştiğinde beyin hücrelerinde fonksiyon kaybı oluşmaya başlar. Bu durum, zihinsel fonksiyonların bozulmasını da beraberinde getirir" şeklinde konuştu.
Düzenli egzersiz şart
Obezitenin çocukluk çağından itibaren önlenmesi gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Taşçılar, tüm ailelere, çocukları ev tipi beslenmeye yönlendirmelerini önerdi.
Fast foodtan ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Taşçılar, çocuklara daha çok sebzeli yemekler ve meyve yedirilmesi, unlu gıdaların ve işlenmiş şekerin daha az girdiği bir diyet programının uygulanmasını tavsiye etti.
Hareketin önemini hatırlatan Doç. Dr. Taşçılar, “Çocuklarda düzenli egzersiz alışkanlık haline getirilmelidir. Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın azaltılması ve çocukların harekete yönlendirilmesi gerekiyor.” dedi. (İLKHA)