Gruptan yapılan ve Muaz Hatib'in imzasını taşıyan açıklamada, "Halkımızın kanının dökülmesi, özgür kadınlarımızın hapislerdeki feryatları, bizi konferans ve girişimlerdeki ilkelerimizi ilan etmeye çağırdı" denildi.

"Rejimin tepesindeki kişi ve ülkeyi bu sefil kadere getiren grup gitmeden Suriye'de çözümün mümkün olmadığını" ifade eden Muaz Hatib, "Rejimi destekleyenlerin düzenledikleri konferanslarda ciddi adımlar atılmalı. Bunların en başında insanlık tarihinin en büyük suçlarından olan sivillerin, yerleşim yerlerinin, okulların ve hastanelerin vahşice bombalanmasının durdurulması gelir" dedi.

Cenevre vurgusu
"Siyaset akan kanın ve yıkımların durdurulması için bir anlaşma vesilesidir" ifadesini kullanan Hatib şöyle devam etti:
"Öncelikli olarak hapishanelerde tutulanlar, özellikle kadın ve çocuklar serbest bırakılmalıdırlar. Cenevre bildirgesi Suriye'yi kurtarmak için bir geçiş yoluna zemin oluşturmaktadır. Rejimin rahminden doğanlar yüce halkımızın devrimini temsil edemezler. Suriye'nin siyasi kararının bağımsızlığı, halkın özgürlüğü ve birlikteliği tehlikeye atılamaz."

"Yeni akım rejimle masaya oturmaya hazır"
Muaz Hatib başkanlığındaki muhaliflerden oluşan heyet, Suriye'de siyasi çözüm yollarını görüşmek üzere Kasım ayı başında Moskova'yı ziyaret etmişti. Hatib'in ziyareti SMDK içinde tepkilere neden olmuştu.
Çarşamba günü Facebook'taki hesabından ziyaretin detaylarına ilişkin bilgi veren Hatip, Suriye muhalefeti içinde yeni bir siyasi akımın oluştuğunu, yakında bunun duyurusunu yapacaklarını ve bu akımın Suriye'deki krize çözüm bulmak için rejimle masaya oturmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefetini oluşturan grupların Moskova'da bir araya gelmelerini önermişti.

Muhaliflerin yol haritası hazır

Kahire'de Suriye'deki muhalif gruplar arasındaki görüşmeler sürerken Rai El Yevm Gazetesi muhaliflerin rejimle Moskova'daki olası görüşmeler için hazırladığı yol haritasını sızdırdı. Detaylı yol haritasında Suriye'de çözüm için maddeler adım adım sıralanıyor.
Mısırlı yetkililerle Kahire'de görüşen SMDK Başkanı Hadi Bahra "Biz muhalefet olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına aramızda toplanarak olası barış müzakerelerinde kullanılabilecek ‘ortak yol haritası` üzerinde anlaşma sağlamayı hedefliyoruz" demişti.
Şam masaya oturmaya hazır

Suriye Dışişleri Bakanlığı, cumartesi günü Rusya'nın ortaya koyduğu rejimle muhalefeti bir araya getirme girişimini kabul ettiğini ve muhaliflerle bir araya gelmeye hazır olduğunu duyurmuştu.
Bakanlık, açıklamasında "Suriye, ülkedeki krize bir çıkış yolu bulmak ve Suriye halkının beklentilerine cevap vermek adına Moskova'da düzenlenmesi öngörülen hazırlık istişare toplantılarına katılmaya hazır" ifadelerini kullandı.
Suriye topraklarındaki "terörle mücadeleyi" devam ettireceğini kaydeden Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki ön görüşmelerin hedefinin "Suriyeliler arasında dış müdahalesiz diyalog kongresi düzenlenmesi" olduğunu kaydetti.

Rusya ağırlığını koyuyor

Rusya son dönemde Suriye krizinde ağırlığını koymaya ve ‘merkez ülke` haline gelmeye çalışıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov 7 Aralık`ta İstanbul`da Suriye Muhalif ve Devrimciler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi Bahra ile görüşmüştü.

Kısa bir süre önce de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Rusya`da Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmişti.

Rusya`nın hedefi Moskova`da Suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirerek yeni bir Cenevre süreci başlatmak.

Suriye iç savaşını sonlandırmayı hedefleyen ancak başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre görüşmeleri de ABD ve Rusya inisiyatifinde gerçekleşmişti.

Rusya muhalefeti sıkıştırıyor
Al Jazeera Türk`e bilgi veren SMDK yetkilileri, Rusya ile SMDK arasındaki temasların son dönemde arttığını ve Rusya`nın muhalefeti masaya oturması için sıkıştırdığının söyledi.
SMDK yetkililerine göre Moskova, ‘barış görüşmelerinin` bir an önce başlamasını istiyor ve Suriye muhalefetine acele etmesi için baskı yapıyor.

‘İran-Rusya girişimi` iddiası
Suriye krizinde denklemin bir tarafında da Esed rejiminin bölgedeki en önemli destekçisi İran duruyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimine ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Sefir gazetesi, Rusya-İran girişimiyle yeni bir planın gündeme getirildiğini ve bu plana göre, Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu ve önce Moskova'da sonra Şam'da muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini yazdı.

Beşşar Esed'in yılbaşından sonra Rusya'ya gideceğini öne süren gazetenin haberinde, "Nisan ayında, çoğunluğu muhaliflerden oluşacak, Ahmed Muaz Hatip başkanlığında bir hükümetin kurulmasını da öngören girişimi görüşeceği" iddiası yer alıyor. Habere göre Hatip başkanlığındaki yeni hükümetin, anayasa yazma ve genel seçime hazırlanma görevleri olacak. Haberde, söz konusu hükümette, Rusya'nın ısrar ettiği gibi Savunma Bakanlığı ile hava, askeri emniyet ve devlet emniyeti birimlerinin Esed'de kalacağı, İçişleri Bakanlığı'nın muhaliflerde kalmasında ise bir sakınca görülmediği ileri sürüldü.

Ancak Suriyeli muhalifler gazetenin iddialarına şüpheyle yaklaştıklarını söylüyor; İran ve Rusya'nın, Suriye krizinin önemli ve güçlü bir tarafı olması nedeniyle tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm için çaba göstereceğini veya tarafsız arabulucu rolünü oynayacağını düşünmüyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA