Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) üyesi Molla Abdussamed Yalçın, toplumdaki aksaklıkların ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçilebilmesi için medreselerden mezun olanların toplumda idareci olmaları gerektiğini belirti.

Diyarbakır`ın Bismil ilçesi Tepe Mahallesinde bulunan Alimler ve Medreseler Birliği`ne (İTTİHAD) bağlı medresede birinci yarıyılın sona ermesi münasebetiyle etkinlik düzenlendi. Medresede düzenlenen etkinliğe - Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) üyesi Abdussamed Yalçın Hoca, HÜDA PAR İlçe Başkanı Ali Bilmez ve bazı veliler katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) üyesi Abdussamed Yalçın Hoca, medreselerin önemine değindi.

Allah-u Teala`nın insanlara iyilik yaparak onları minnet altında bıraktığını ifade eden Yalçın 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' ayetini hatırlatarak, “Şu anda medresede okuyanlarla okumayanlar bir olamaz.  sokak başlarında, gayri meşru yerlerde bulunan gençler ile asla bir olamazsınız. Yani siz daha üstünsünüz. Allah-u Teala bize bu nimeti erdirdiği için onun minneti altındayız.” dedi.

Medreselerin tarihini anlatan Yalçın,  günümüz medreselerin rahat ortamı ile geçmiş medreselerin zor koşullarını karşılaştırdı.

“Birileri ifsada çalışırken, bizler ıslaha çalışacağız”

Medrese talebelerinin toplum içerisinde kendini belli etmesi gerektiğini belirten Yalçın, “Medrese talebesi hangi toplumun içine girerse girsin taşıdığı o ahlak ve terbiyeyi her yerde gösterir. Bizim üstatlarımız, Seydalarımız bunu bize miras olarak bırakmışsa biz de bunu ailemize, toplumumuza götüreceğiz.  Medreseden aldığımız ahlak ile toplumu aydınlatacağız. Birileri ifsada çalışırken, bizler ıslaha çalışacağız. Birileri kendi nefsine uyuyorsa medreseli ilme uyacak” ifadelerini kullandı.

“Bir çoban da olsanız başbakan da olsanız medrese ahlakını almanız gerekir”

Toplumdaki aksaklıkların ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçilebilmesi için medreselerden mezun olan insanların yönetici kadroda bulunması gerektiğinin ifade eden Yalçın, “Bugün buradasınız. Yarın, hepinizin medresede kalıp tedrisle uğraşma şartı yoktur. Toplumun değişik safhalarında eğitici ve topluma öncülük etmek kaydıyla her safhada her kulvarda bulunacaksınız. Ama öncelikle bu sıralardan, bu merhalelerden, medreseden geçmek gerekir. Gerekirse ilerde bir öğretmen, bir siyasetçi olunur, medya mensubu olunur. Bunları toplumun faydasına sunabilmek için mutlaka medrese sıralarından geçmek gerekir. Bu terbiyeyi almayanlar değişik safhalarda insanların ıslahı ile değil ifsadıyla uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.

Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bir çoban da olsanız başbakan da olsanız medrese ahlakını almanız gerekir. Medreseli bir çobanın ile hiçbir şey bilmeyen, hayvanlara karşı merhamet duygusu taşımayan çoban arasında büyük bir fark vardır. Medrese eğitimini görmüş olan bir kaymakamın, bir valinin, bir idarecinin muamele şekli ayrıdır. Bu eğitimi almamış kişilerin, merhametten, adaletten yoksun yöneticilerin muamele şekli farklıdır. Ancak medrese ilmi okumuş ve o ahlakı almış insan, toplum içerisindeki aksaklıkların önüne geçebilir. Bizi kurtaracak olan bu medrese eğitim sistemidir.”

Yalçın'ın konuşmasının ardından Molla Abdullatif Özer,  yarıyıl tatilinde yapılması gerekenler hususunda talebelere bazı tavsiyelerde bulundu.

Etkinlik, verilen ikramın ardından son buldu. (İLKHA)