Makamında Gazetecilere 2014 yılını değerlendiren Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mürteza Oğur, eğitim çıtasını yükselmesi için var olan projelerin devam ettiğini ve yeni projeleri hazırlayarak hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kız çocukları ile ilgili en büyük sorunun onları yerleştirmek olduğunu belirten Oğur, “Burası muhafazakâr bir bölge olduğu için velilerimiz kız çocuklarını karma bir yerde okutmak istemiyordu. Onun için imam hatipleri, kız- erkek diye ayırdık. Kız pansiyonlarımızı arttırdık. Bununla dışarıda kızlarımızı bırakmadık. Dışarıda ortaöğretimde şuan da bizim tespit ettiğimiz gelmek isteyip gelecek kız çocuğu bu yıl bulunmuyor. Okumak isteyip, okuyamayan kız çocuğumuz kalmadı. Kız çocuklarımız eğitime çok rağbet etti. Kızların okullaşması anlamında iyi bir durumdayız.” Dedi.

Geçen yıla nazaran yüzde 4`lük bir başarı artışı olduğunu ifade eden Oğur, hemen hemen bütün okullarda sınavlara hazırlık destek kurslarının var olduğunu, bu kurslarda öğrencilere ücretsiz sınavlara hazırlık kurslarının verildiğini, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için maddi durumu iyi olmayanlara kitap desteği sunacaklarını belirtti.

Okulların fiziki durumuna ve öğretmen açıklarına da değinen Oğur, “Genel anlamda ilimizde sınıf ortalamaları 28 kişiliktir. TEOG sistemi nedeniyle bazı okulların bazı sınıflarında sınıf mevcudu 35-40 kişilik olmuştur. Bu sorunun olduğu okullarda birer derslik sınıflar açarak, bu sorunu çözmüş durumdayız.Kent genelinde bin 81 öğretmen açığımız var. 5 bin 703 öğretmen normumuz var. 4 bin 622 mevcut öğretmen sayısı. 834 ücretli öğretmen çalıştırıyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bitlis`te yapılan eğitim yatırımlarına dikkat çeken Oğur, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bitlis'te eğitim yatırımları devam ediyor. 183 dersliğimizin yapımı tamamlanmıştır.4 projemizde 10 derslik yapılmış okul öncesi. Köylerde öğretmen lojmanı sorunu vardı. 68 öğretmen lojmanı yapılmış. 5 spor salonu yapılmış. 2 tane 400 kişilik yemekhane yapılmış. 300 kişilik pansiyon yapılmış. Yapımı devam eden 11 projemiz var. Bunlar için 45 milyon liranın üzerinde para harcanmış. İhale sürecinde olan derslik, lojman ve spor salonu projelerimiz var. Bunlar için de 3 milyon 400 lira para hesabımızda mevcuttur.

Fatih Projesi kapsamında 402 akıllı tahta, 152 fonksiyonlu yazıcı, 19 tane döküman kamera, 3 bin 561 tane tablet bilgisayar dağıtıldı.”

Oğur son olarak, tüm liselere 4 bin adet Siyeri Neb-i kitabını dağıttıklarını, okumak isteyenlerin sınava tabi tutulacağını, sınavda başarılı elde edecek olan birçok öğrencinin yurt dışı gezisiyle ödüllendirileceğini sözlerine ekledi.(Şükrü Tontaş-İLKHA)