Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) tarafından Lojistik Sektör Zirvesi adlı toplantı gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, milletvekilleri, MÜSİAD ve KKA’dan yetkililer katıldı.
Diyarbakır’ı tanıtan kısa sinevizyon sunumuyla başlayan toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır’ı yeniden tarihte hak ettiği yere getireceklerini söyledi.
“Diyarbakır, hak etmediği bir unvana sahip oldu”
Peygamberler diyarı ve kardeşliğin şehri olan Diyarbakır’ın, son yıllarda acının ve gözyaşının merkezi olduğuna dikkat çeken Arzu, “Diyarbakır, hak etmediği bir unvana sahip oldu. Ama hep beraber Diyarbakır’ı yine tarihte hak ettiği yere getireceğiz. Eğer bu engellemelerden olmasa, Silvan Barajımızı ve GAP sulamalarımızı bir an önce bitirirsek bölge gerçekten çok önemli bir tarım üssü, bir gıda üssü haline gelecek. Diyarbakır, özellikle tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir merkezdir. Silvan Barajımız, Dicle ve Kıralkızı Sulama Kanallarımız bir an önce biterse, Diyarbakır’da 3,5 milyon dönüm arazi tarımsal sulamaya açılacak. Bu araziden bolluk ve berelet fışkıracak.” dedi.
“Bu coğrafyada yatırımcı olmak büyük bedel istiyor”
Diyarbakır gibi bir yerde yatırımcı olmanın büyük bedel istediğini kaydeden Arzu, “Bu coğrafyada yatırımcı olmak, müteşebbis ve iş adamı olmak gerçekten büyük bedel istiyor. Ortadoğu ülkelerinin en yakın müttefiki, tarihte de İpek Yolu’nun merkezi olan Diyarbakır, önemli bir yere sahiptir. Eğer biz el birliği edersek burada vatandaşlarımızla birlikte Diyarbakır’ı yeniden eski günlerine getirebiliriz ve Diyarbakır, ihracatta da hak ettiği yere gelir.” ifadelerini kullandı.
Yapılması planlanan bazı projeler hakkında bilgilendirme yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise Diyarbakır’da hızlı tren hattının yapılacağını açıkladı.
“Diyarbakır demiryolu hattı, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleriyle birleştirilecek”
Diyarbakır’ın günümüzde kara, demir ve hava altyapısıyla lojistik açıdan büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Aksoy, “Diyarbakır’da transit karayolu geçişlerini kent dışına taşımak amacıyla çevre yolları, Karayolları Genel Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Son dönemde kent içi ulaşımını rahatlatmak üzere 12 kavşak ta büyük ölçüde tamamlanmıştır. Diyarbakır’da bölünmüş yol yapım ve standartlarının yükseltilmesiyle ilgili çalışmalar büyük bir hızla sürdürülmektedir. Diyarbakır’ın demiryolu ağının güçlendirilmesi için çok büyük ve önemli projeler hazırlanmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye ulaştırma ve iletişim stratejisinde yer alan Diyarbakır-Sivas-Ankara yüksek hızlı tren bağlantısı ve Erzincan-Diyarbakır-Mardin hızlı tren projelerinin gerçekleştirilmesiyle Diyarbakır demiryolu hattı İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleriyle de birleşmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.
Toplantı, konuşmaların ardından yapılan panelle devam etti. (Hamza Adiyaman / Ali Fidancı - İLKHA)