Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Çalıştayı’na katıldı. Wow Otel’de düzenlenen çalıştayda konuşan Müezzinoğlu, kurulan enstitülerle ilgili bilgilendirme yaparak, “TÜSEB’in kuruluşunda 6 enstitüyü merkeze aldık ama ilk 6 ayın içinde enstitüyü hızla kurabilmek bunların kurumsal yapılarında bugün  tartışacağımız esas misyonu ve vizyonu koyacağımız bir başlangıcı bugün itibariyle yapmış oluyoruz.” söyledi

 Bu iki enstitüden biri kanser enstitüsü, diğeri de akreditasyon enstitüsü olduğunu söyleyen  Müezzinoğlu, “   Burada enstitülerin kurumsal yasal zeminini olabildiğince bir kamu bürokrasisi içinde değil daha fazla bilimsel dinamiklerini koyabilen, özel dinamiklerini de koyabilen, yardım alabilen, yurt içi ve yurt dışı projeler şeklinde geliştirilebilen çok boyutlu hareket kabiliyeti olan bir yapı olmasını arzu ettik. Burada temel amacımız ‘Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında AR-GE yapsın, bilimsel çalışmalar yapsın’ diye bir bakışımız söz konusu değil. Temel bakışımız yurt çapındaki bütün üniversitelerimiz bu alandaki AR-GE’lerinin koordinasyonu güçlü dinamiklerine katkı sağlasın.”ifadelerine yer verdi.
“200 yataklı klinik çalışmalarla ilgili bir hastane altyapısı olacak”

Müezzinoğlu, yapılacak olan çalışmalarla ilgili, “200 yataklı klinik çalışmalarla ilgili bir hastane altyapısı olacak. Bu da hastane işletmeciliği değil tamamen AR-GE dinamiklerinin buralarda takibi ve klinik desteğinin sağlanması için. Yine ileri laboratuar ihtiyaçları için gerek bugün ihalesini yaptığımız Anakara’daki Halk Sağlığı Laboratuvarı, gerekse önümüzdeki süreçte Sancak tepe’de planladığımız uluslararası akreditasyonu ve ileri teknoloji alt yapısıyla buradaki laboratuarlarımızı da bu projelerin çalışmalarına zemin hazırlasın ve bu projelerin bilim kurulu tarafından bir yıl ise bir yıl, 5 yıl ise 5 yılda her türü desteğin sağlanması amacıyla bu yapının kurumsallaşmasını arzu ediyoruz.” ifadesini kullandı.
 

“Yasal zeminin alt yapısını kurduk”

Yasal zeminin alt yapısını kurduklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Bilim adamlarımız kendi bilgi ve birikimlerini daha iyi koordine edilebilen ve desteklenebilen sonuca ve hedefe güçlü gidebileceği bir kurumsal yapıyı önümüzdeki 2015 yılı başı itibariyle yakalamış olacak. Bir yasal zeminin alt yapısını kurduk. Bugün bunun misyonunun ve vizyonunun alt yapısını oluşturacağız. Ocak ayından itibaren de kurumsal yapının oluşmasına başlayacağız” şeklinde konuştu.
“Geldiğimiz dünya kronik hastalıklar yükünü her geçen gün arttırıyor

Kronik hastalıkların her geçen gün arttığına dikkat çeken Müezzinoğlu, “Geldiğimiz dünya kronik hastalıklar yükünü her geçen gün arttırıyor. Önümüzdeki süreçte özellikle kronik hastalıklar yükünün artıyor olması bizim obezite, diyabet, kanser gibi hastalıklarla çok daha fazla boğuşacağımızı da gösteriyor. Tabi bu yükü göğüslerken bunun altından kalkabilecek bilimsel araştırmalarda çıkış yolunda da bu yapının önemli katkıları olacak.” dedi. (İLKHA)