Roboski katliamının 3`üncü yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Bitlis Barosu, Roboski katliamının faillerinin terfi ettirildiğini vurguladı.

Yazılı açıklamada, Şırnak`ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 19`u çocuk 34 masum insan sınır ticareti amacıyla Irak`a gidip köylerine geri döndükleri esnada TSK`ya ait F-16 savaş uçaklarıyla bombalanarak katledildiği belirtildi.

“Roboskî`nin failleri korunup kollanmıştır”

Yaklaşık bir asırdır Kürt halkına yapılan katliamların son halkası olan Roboskî Katliamının sonucu, diğer katliamlardan farklı olmadığı vurgulanan açıklamada, “Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamların, faili belli cinayetlerin sorumluları ortaya çıkarılıp hesap sorulmamış, aksine bu olayların failleri korunup kollanmıştır.” denildi.

Medyanın sessiz kaldığı ve faillerin hala yakalanmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Roboskî katliamı yapıldıktan sonra uzun bir süre medya sessiz kalmış, birilerinin konuyla ilgili talimatını bekleyerek adeta üç maymunu oynamıştır. Kimi basın yayın kuruluşları üzerine düşen görevi yerine getirmeyerek bu ağır insanlık suçunun bir parçası olmuştur. Olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, hala Roboskî katliamının sorumluları ortaya çıkarılmayıp, tam aksine soruşturma dosyası takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. 34 masum insanın katledildiği bu olay nedeniyle tek bir kamu görevlisi dahi görevden alınmamış, yargılanmamış ve cezalandırılmamıştır. Tam aksine olayın bizzat içinde olan askeri personeller terfi ettirilip ödüllendirilmiştir.”

“Roboski`ye sahip çıkan tüm duyarlı kesimler “Terörist” ilan edilmiştir

Açıklamanın devamında, “Hükümet olayı aydınlatma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekirken; bu katliamı ve sorumlularını aklamaya çalışan bir tavır sergilemeye devam etmektedir. Dönemin Başbakanı bizzat kendisi Roboskî katliamı ile ilgili yaptığı bütün açıklamalarda katledilenleri suçlamakta, bu meseleyi gündemde tutan vicdan sahibi tüm duyarlı kesimleri “Terörist” olarak görmekte ve adeta bu vahşeti sıradan ve rutin bir “Güvenlik Önlemi” olarak tanımlamaktadır. Kaldı ki bu katliamın hesabının sorulmasını isteyen aile fertlerine soruşturulmalar açılmış ve tehdit edilmişlerdir.” ifadelerine yer verildi.

“Failler derhal yargı önüne çıkarılmalıdır”

Bitlis Barosu tarafından yapılan açıklamanın sonunda; “Roboskî katliamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadır. Türkiye`nin yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu` kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır.” ifadelerine yer verilerek katliamla ilgili talepler sıralandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)