Merkeze bağlı ilçelerde son zamanlarda özellikle kuyumculara yönelik artan hırsızlık vakalarına Diyarbakırlı kuyumculardan tepki geldi. İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Diyarbakırlı kuyumcular, yetkililerin, yaşanan hırsızlıklara karşı önlem almasını istediler.

Sur ilçesinde bulunan Kuyumcular Çarşısı’ndaki kuyumculardan Engin Çoğa, alınacak önlemlerle hırsızlıkların önüne geçilebileceğini belirtti.

20 yılı aşkındır kuyumculuk işi yaptığını söyleyen Çoğa, “Kuyumculara karşı son zamanlarda artan hırsızlıklar için yetkililerin ve esnafın gerekli önlemleri almaları gerekir. Cadde üzerinde olan kuyumcu esnafımızın elektronik kepenk sistemi yapmaları ve asansörlü vitrin  olması gerekir. İşyerinde en azından 2 kişinin olması lazım.” ifade etti.

“Tedbirler alınırsa artan hırsızlıklar azalır”

Çoğa, “Tedbirler alınırsa artan hırsızlıklar azalır, yapılan hırsızlıklar normalde esnaf arkadaşlar tek kişi olduğunda oluyor sabah ve akşam saatlerinde oluyor. Hırsızların yakalanması, onlara taviz verilmemesi, yakalanan kişilerden davacı olunması lazım.” söyledi

Kuyumcu esnafından Hasan Mert ise, özellikle kuyumcular Derneğinin belirlediği bir saatin olduğunu bu saatte dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “En azında 2 veya 3 kişinin çalışması lazım çünkü bu sektör para ile ilgilendiği için sürekli bekleyen olması lazım, silah olması gerekir, birçok kuyumcunun silahı yok.  Valiliğin bu konuda bütün kuyumculara yardımcı olması lazım.” diye konuştu.

Kuyumcular çarsının kapalı alanda olduğunu söyleyen Sıdık Akman ise, açık alanlarda bulunan kuyumcuların durumunun daha riskli olduğunu, güvenlik birimlerinin kör noktalar olan Bağlar, Huzurevleri ve şehitlikte kalan kuyumcuların yakınlarında biraz daha tedbir alması gerektiğini söyledi.

Kuyumcuların açma kapatma saatlerinde daha dikkatli olması gerektiğini belirten Akman, "Açma veya kapatma saatlerinde en azından 2 kişinin bulunması, Pazar günü açılmaması gerekiyor. Biraz da esnaf tedbirini kendisi alacak. Polis bu konuda yetersiz, 20 yıl önce burada 2 sivil polis vardı sürekli çalışıyorlardı. 5 seneye yakındır burada kimse yok. Soygun olayı olsa, kavga olsa en azından burada müdahale ediliyordu tekrar verseler esnaf için daha iyi olur. Esnaf Pazar günü temizlik amacıyla açıyor o esnada olan oluyor hırsızlık oluyor daha dikkat edilmesi gerekir.” dedi. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)