Nuri Erbak Ortaokulu’nda düzenlenen ve Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Dülger’in de katıldığı ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ seminerinin açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, madde bağımlılığı ile mücadele için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Yıldırım’da madde bağımlılığıyla mücadele edeceklerini ifade eden Edebali, “Üsküdar Üniversitesinden gelecek uzmanlarımız öncelikli olarak bizim aile hekimlerimize eğitim verecekler. Daha sonra da aile hekimlerimiz ilçemizdeki okullarda konu hakkında farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütecek. Uzun vadeli olarak planladığımız bu projemizde STK’larımız ile de işbirliği içinde olacağız” dedi.

“Çözüm kentsel dönüşümle mümkün”

Madde bağımlılığı sorununun alt metninde çarpık ve plansız yapılaşmanın bulunduğunu söyleyen Başkan Edebali, “Çarpık yapılaşmanın doğurduğu sorunlardan biri madde bağımlılığı sorunudur. Bu sebeple daha yaşanabilir bir ilçe için kentsel dönüşüm olmazsa olmaz bir durumdur. Kentsel dönüşüm ile şehrimizi daha iyi bir noktaya taşırken aynı zamanda çocuklarımızı da bu sorundan korumamız mümkün olacaktır” diye konuştu.

Aile kavramanın muhafaza edilmesi konusunda da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Edebali, “Eğer aile bağlarımızı güçlü tutarsak çocuklarımızı da kötü alışkanlıklardan uzak tutabiliriz. Çocuklarımıza konu hakkında zorlayıcı olarak değil, onlarda bilinç oluşturmak adına adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.

“Toplumsal refleks çok önemli”

Madde bağımlılığı sorunu ile mücadelede yalnızca belirli kurumların çabalarının yeterli olmayacağının altını çizen Edebali, “Eğer ortada toplumu ilgilendiren bir sorun varsa, bu ancak toplumun hep birlikte refleks göstermesi ile mümkün olur. Bu sebeple de bizler yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek toplumsal farkındalığı oluşturmalıyız” dedi.

Sorunun yalnızca güvenlik meselesi olarak görülmemesi gerektiğine de işaret eden Edebali, “Madde bağımlılığı, güvenlik sorununun yanı sıra sosyal ve sağlık sorunudur. Konuya dar bir çerçeveden bakarsak çocuklarımızı koruma refleksimiz düşer” şeklinde konuştu.

Programda, Bursa eski İl Sağlık Müdürü ve Çevrem Derneği Genel Başkanı Dr. Hüseyin Serdar tarafından madde bağımlılığıyla mücadele hakkında önemli bilgiler verildi. (İLKHA)