Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerin Doçent Doktor Fatih Karpat’ın, Gaziantep, Selçuk ve İstanbul üniversitelerinden öğretim üyeleriyle ortaklaşa hazırladığı, helikopter geliştirmeye yönelik projesi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Savunma Sanayii Müsteşarlğı (SSM) ve TUSAŞ uzmanları tarafından incelenerek uygun bulunan proje için sözleşme imzalandı.
Döner Kanat Teknoloji Merkezi (DKTM)'nin, Şubat 2014 ayında SSM/TUSAŞ web sitelerinde duyurulan çalışma konuları ve çalışma esaslarına göre yapılan proje ön başvuruları, SSM ve TUSAŞ uzmanları tarafından incelenerek 6 proje için sözleşme yapılması uygun bulundu. Projenin bir kısmı TAI ve Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yürütülecek.
Proje ön başvuruları, var olan teknolojik duruma katkı, bu katkının boyutu (yenilikçi, destekleyici, millileştirici gibi), uygulanabilirlik, bütçe, insan kaynağı ve takvim açılarından ve mevcut hali ile başlatılıp başlatılamayacağı gibi ölçütlere göre değerlendirildi.
Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doçent Doktor Fatih Karpat’ın, Gaziantep Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve İstanbul Üniversite’sinden öğretim üyeleriyle sunduğu “helikopter için yüksek performanslı güç aktarma ünitelerinin geliştirilmesi” projesi, kabul edilen 6 proje arasında yer aldı. Proje ekibinde Uludağ Üniversitesi’nden Profesör Doktor Nurettin Yavuz, Profesör Doktor Osman Kopmaz, Araştırma Görevlisi Celalettin Yüce, Araştırma. Görevlisi Tufan Yılmaz ve Araştırma Görevlisi Oğuz Doğan yer alıyor.
Döner Kanat Teknoloji Merkezi (DKTM) Projeleri Sözleşme İmza Töreni 22 Aralık 2014 günü TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirildi. Törene, başta Savunma Sanayii Müsteşarı Profesör Doktor İsmail Demir, TSKGV Genel Müdürü Fikri Gönültaş olmak üzere birçok yetkili ile üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları katıldı. Projeyle ilgili sertifikayı Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor İrfan Karagöz aldı.
Savunma Sanayii Müsteşarı Profesör Doktor İsmail Demir, sertifika töreninde yaptığı konuşmada DKTM'nin hedeflenen amaçlarına ulaşmasıyla, helikopter geliştirme alanında önemli bir ihtiyacın da giderilmiş olacağını belirterek, "Müsteşarlığımız bünyesinde hâlihazırda uygulanmakta olan teknolojik kazanım yükümlülüğü faaliyetleri çerçevesinde en kapsamlı ve farklı uygulamalardan biri olduğu söylenen merkezin bugün imzalanarak başlatılacak projeleri ile kuruluş amaçlarını başarmada emin adımlarla ilerleyeceğine şüphem yoktur" dedi. (İLKHA)