Araştırmacı-Yazar Mehmet Sılay`ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Selahaddin Eyyübi ve Çözüm Süreci` Konferansı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu`nda düzenlendi. Konferansa katılanların çoğunluğunun lise öğrencisi olması dikkat çekti.
Konferansta tarihi konulara değinen Sılay, özellikle cumhuriyet döneminde ulusçuluk adına halka dayatılan yanlış uygulamaların üzerinde durdu. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda batının yönlendirmesiyle ulus devlet tuzağına düşüldüğünü belirten Sılay, Selahaddin Eyyubi`nin Müslüman halklar arasına çizilen ulusal sınırların kilidini kırdığını söyledi.
“ Sınırlara yerleştirilen mayınlar Almanya, Amerika ve İtalya`dan geliyor ”
Cumhuriyet kurulduğu yıllarda batının yönlendirmesiyle ulus devlet tuzağına düşüldüğünü belirten Silas,” Ben Almanya`da 7 sene kaldım ihtisası orada yaptım. Almanya`dan Hollanda`ya geçmek için Şanlıurfa`dan Diyarbakır`a gider gibi arabayla gidiyorduk. Veya Siverek`e veya Viranşehir`e gider gibi Belçika`ya Avusturalya`ya gidiyorduk. Ama benim Halep`te yakın akrabalarım var onları göremiyorum. Çünkü Bab-ul Havar ile Cilvegözü arasına 10 kilometrelik mesafeye mayın döşemişler. Bu mayın ne Şam`da imal ediliyor ne de Ankara`da… Bunlar Almanya`dan, Amerika`dan, İtalya`dan, İngiltere`den geliyor. Yani kardeşi kardeşten uzak tutmuşlar. İşte bu kilidi kıran Selahaddin Eyyubi`dir.”
“Tarihine bağlı kalan âlimler darağaçlarına gönderildi”
Mehmet Akif Ersoy`un ilk defa şiirinde hem Selahaddinden hem de Kılıçarslan`dan bahsettiğini dile getiren Silas, tarihine bağlı kalan âlimlerin yaşadıklarını şöyle anlattı: “İstanbul`a gittiği zaman çalıştığı ekmek kapısı olan Sebil-ür reşad gazetesi kapatılmıştı. İşi ve evi yoktu üstelik polis takibindeydi. Eğer O Mısır`a gitmeyip Türkiye`de kalsaydı İskilipli Atıf gibi, Babaeski müftüsü Ali Rıza Efendi gibi, Şanlıurfa Müslümanlarının sahip çıktığı 22 yaşında Şanlıurfa`da idam edilen Kızılcahamamlı İbrahim Ethem gibi veya Şeyh Said Hazretleri gibi yaşama hakkı elinden alınacaktı. O Mısır`a giderken neden gidiyorsun dediklerinde: ‘Ben asude bir ortamda şarkın en sevgili sultanı Selahaddin Eyyubi hakkında manzum bir piyes yazmak için Kahire`ye gidiyorum.” İfadelerine yer verdi.
“Günümüzdeki sorunların çözümü Selahaddin gibi İslam birliğini sağlamakla olur”
Tarihin bir milletin hafızası olduğunu ifade eden Sılay, cumhuriyetin kuruluşundan sonra milletin tarihten bilinçli olarak uzaklaştırılarak hafızasının elinden alınmaya çalışıldığını söyledi.
Selahaddin Eyyubi ümmetin yıldızı olduğunun altını çizen Sılay, onun yetiştiği evde Kudüs`ten başka herhangi bir şeyin konuşulmadığını belirterek günümüzde yaşanan sorunların ancak Selahaddin gibi İslam birliğini sağlamakla çözülebileceğini belirtti.
Programın ardından Doktor Ahmet İnan tarafından konuşmacı Sılay`a bir plaket verildi. (Osman Gülebak-İLKHA)