Makedonya yolunda gazetecilere Açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin tek boyutlu olmadığına değindi. 4 Bakanla ilgili Meclis komisyonun erteleme kararından, HDP ve Hür Dava Partisine kadar bir çok açıklama yaptı. Ahmet Davutoğlu çözüm süreci için "Pozitif bir hava yakalandı, umarız bu şekilde devam eder" dedi. 

Bir gazetecinin "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, HÜDA-PAR ve HAK-PAR`a ziyaret gerçekleştirdi. Çözüm sürecinin paydaşlarını genişletmeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde çözüm sürecinin paydaşlarını genişletmeyi düşünüyoruz. Süreç, tek taraflı, tek boyutlu değildir. Sayın Arınç'a bu görüşmeleri yapması talimatını ben verdim. Ama heyetlerarası görüşmelere geçilmiyor, öyle bir şey yok.

Bundan sonra bölgenin bütün siyasi partileri ve STK'larla görüşmelerimiz artarak devam edecek. Pozitif bir hava var. Umarız bu hava sürsün. Mesela yöntem konusunda basın üzerinden konuşulmaması ve spekülasyon yapılmaması sürecin önemli bir işaretidir.

Format değişiyor fakat kamu düzeninden taviz verilmesi söz konusu değil. Yasal sınırlar dışına çıkıldığı an tedbir alınır. Önemli olan pozitif momentumun yeniden yakalanması. Şu anda böyle bir momentum var. Nelerin yapılıp yapılamayacağını zamanla göreceğiz." şeklinde cevap verdi.

Çözümsüreci kapsamında PKK'nın 2015 yılı içerisinde silah bırakmasının söz konusu olup olmayacağına yönelik sorusunu cevaplayan Davutoğlu, "Bir tarih vermek istemem. Gönül ister ki buna en kısa zaman ulaşalım. Ama daha önce ne zaman böyle bir atmosfer oluşmuşsa bu atmosferi bozmaya yönelik çabalar yoğunlaştı. Onun için çok konuşmak, çok açıklama yapmak, erken beklenti oluşturmak ve beklenti çıtasını yükseltmek yerine bir an önce netice almak ve bu neticeyi günlük hayatta somut bir şekilde göstermek önemli." yanıtını verdi.

Yerel yönetim ve özerklik konusunada değinen Davutoğlu, "Aslında biz yerel yönetimlerle ilgili Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, 2004`te yönetimde reform bağlamında çok geniş bir çalışma yapmıştık. Bunlar dışarıdan empoze edilen şeyler değil. Ak Parti`nin zaten benimsediği ilkeler. AB Özerklik Şartı`nın muhtevasına bakıldığında onlardan önemli bir kısmının yerine getirildiğini de görürsünüz. Bu konularda bir rezervimiz yok, oturur her şeyi konuşuruz. Ama, bunun ülke birliği bütünlüğü ve üniter devlet ilkesi kapsamında ilerlemesi önemli. Yoksa kavram fetişizmi içerisinde, kavramlara sembolik anlamlar yüklenerek bir çaba içine girilirse bu doğru değil. Türkiye o kadar geniş bir coğrafyada, o kadar farklılaşmış ekonomik ve sosyal kültürel yapıya sahip ki, yerel yönetimin düzenlemeleri büyük önem taşıyor. Her yerin şartlarına uygun düzenleme yapılması doğal hayatın bir gerçeği. Mesela o yere uygun binalar yapmak gibi. Ama buradan hareketle herhangi bir siyasal farklılığı kaşımaya yol açacak bir tavır düşünülemez." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, HDP`liler son dönemde özerklik kavramını çok gündeme getiriyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, "Onun için dedim; kavramların sembolik anlamları üzerine yoğunlaşmamak, somut olarak ne yapılması gerektiği hususunda ve bir bölgeyi değil Türkiye`nin bütününü düşünerek politika geliştirmek gerekiyor. Son dönemde zaten HDP`den gelen açıklamalar da Türkiye`nin bütününe dönük politika geliştirecekleri işaretleri taşıyor. Bunlar güzel işaretler. Keşke Türkiye`nin bütünü ile ilgili söylem geliştirilip, bunun etrafında konuşulsa. Bir parti sadece bir bölgeye kendini hasretmesin. Bütün partiler için geçerli." cevabını verdi.