VİYANA  - Avusturya İslam Cemaati'nin yasama organı Şura Meclisi, "İslam Yasa Tasarısı"nı Müslümanların din, eşitlik ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Avusturya İslam Cemaati'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek 10 Aralık'ta meclis'e gönderilen "İslam Yasa Tasarısı"nda yer alan bazı maddelerin değiştirilmemesi halinde bunu kabul etmeyecekleri belirtildi.

Tasarının, 17 Aralık'taki İslam Cemaati Yüksek Konseyi ile 21 Aralık'ta yapılan İslam Cemaati Şura Meclisi'nde görüşüldüğü belirtilen açıklamada, Müslümanların endişelerinin dikkate alınmadığı ve böyle devam etmesi halinde bu tasarının Müslümanlar tarafından kabul edilmeyeceği kaydedildi.

Müslümanların din, eşitlik ve örgütlenme özgürlüğünün kısıtlandığı vurgulanan açıklamada, tasarının devletin Müslüman derneklerin içişlerine karışmaya zemin hazırladığı, Başbakan'a dini dernekleri kapatma yetkisi verdiği kaydedildi. Açıklamada, ayrıca, Müslümanların kendi imamlarını yetiştirmelerinin engellendiği, yurt dışından gelecek imam ve finansal yardımların engellendiği ve Müslümanların tehdit unsuru olarak görüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, endişelerin giderilmemesi halinde tasarıyı kabul etmeyecekleri vurgulandı.

Şura Meclisi'nin uygun gördüğü ve Yüksek Konsey'in kabul ettiği tasarıya ilişkin endişelerin yer aldığı mütalaa, ilgili bakanlıklara gönderildi.

Ülkedeki 1912 tarihli İslam Kanunu'na dayanarak 1979 yılında kurulan Avusturya İslam Cemaati, kendi iç tüzüğünü yapabilen ve Müslümanları tek bir çatı altında toplayan bir çatı kuruluş olarak biliniyor.

Geçen hafta basın toplantısı düzenleyen 10 sivil toplum örgütü, hükümetin tasarıyı Müslümanların görüşlerini almadan Meclis'e gönderdiği gerekçesiyle kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Benzer şekilde Avusturya Gençlik Derneği de tasarının tamamen reddedilmesini ve Avusturya İslam Cemaati'nin müzakerelerden çekilmesini talep etmişti.

- İslam Yasa Tasarısı -

Avusturya hükümetinin 10 Aralık'ta kabul ederek meclise gönderdiği tasarıya yönelik eleştirilerin başında "yurt dışından finansman yasağı" maddesi geliyor.

Tasarıya göre, Avusturya'da görevli imamlar sadece vizeleri bitene kadar görev yapabilecek ve imamlara yeni vize verilmeyecek. Ayrıca yabancı ülkeler bu ülkedeki dini kurumlara finansal yardım yapamayacak.

Dernek statüsündeki camiler ya tüzüklerini değiştirerek İslam cemaati altında tüzel kişiliğe geçecek, ya da bir yıl içinde kapanacak.

Diğer yandan tasarının yürürlüğe girmesiyle Başbakan, Müslüman dini dernekleri tanıma ve lağvetme yetkisine sahip olacak.

Ayrıca, dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinlikler "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilecek.

Tasarının yürürlüğe girmesi halinde Viyana Üniversitesi'nde kurulacak İslam Teoloji Fakültesi'nde Sunniliği ve Aleviliği esas alan iki bölüm kurulması planlanırken, buradan mezun olanların camilerde din görevlisi olarak görevlendirilebileceği ifade ediliyor.

Hükümetin ısrar ettiği tasarının ocak ayında meclisten geçerek şubatta yürürlüğe girmesi planlanıyor.