Şırnak`ın Cizre ilçesinde bulunan İçkale`de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin yanı sıra, insan yüzü figür de ortaya çıktı.
Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı yürütülen proje kapsamında tarihi İçkale`de 2013 Haziran ayında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları mali desteğin bitmesi ve yaşanan kış ayları koşulları nedeniyle ara verildi.
Yaklaşık 18 ay devam eden kazı çalışmaları sonucu Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edilen lüle ve çanak-çömlek gibi tarihi eserler ortaya çıktı. Bunun yanında da insan yüzleri de bulundu.
Kazı çalışmalarına, Batman Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda kazı çalışmaları Bilimsel Danışman Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe danışmanlığında 5 arkeolog ve 35 kişilik ekiple 1 Haziran 2013 yılında başlanmıştı.
Ödenek çıkmadığı için kazılara ara verildi
Kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe, “1 Haziran 2013 yılında başlayıp 2014 Aralık ayına kadar sürdürdüğümüz ve 18 aydır devam eden Cizre İçkale kazılarının son aşamasına geldik. Ama bu kazıların bittiği anlamına gelmiyor. Kazılar daha uzun yıllar devam edebilir. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte devam edebilir. Ancak Kalkınma Bakanlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği`nin mali desteğiyle, Mardin Müze Müdürlüğü`nün başkanlığı altında ve benim de bilimsel danışmanlığım altında sürdürdüğümüz Cizre kazılarının, 2014 ödeneği sona erdiği için, tabi biraz da kış koşulları nedeniyle sonuna geldik. 18 aydır yaptığımız çalışmalara kabaca bir rakam verirsek, 50 dönümlük bir alanda kazı yaptık. Özellikle sur duvarlarının Cizre İçkale`yi kaplayan duvarların temizlenmesi ve restorasyon çalışmaları sırasında, çok geniş bir alan açıldı. Bu sur duvarlarının temellerine ulaşıldı.” diye konuştu.
“Bölgede bulunmayan bir koleksiyon bulduk``
Bulunan kalıntıların 12. ve 13.yüzyılda tarihlendiğini belirten Kozbe, açıklamasının devamında şöyle dedi; “12. ,13. ve 18. yüzyıl tarihiyle bildiğimiz Osmanlı zamanına ait kalıntılar ve heykeller bulduk.Tabi yoğun olarak bu bölgeye hakim olan Artuklu buluntuları ele geçiyor. Artuklu gömüleri var. Birkaç mezar alanımız var. Onun dışında yoğun olarak genç Osmanlı`ya ait tarihlediğimiz bir lüle koleksiyonumuz ortaya çıktı. Kabaca bir rakam verirsek, bugün Mardin Müzesi`nde kayıtlara geçmiş 3 bin - 3 bin 500 civarında lüle buluntusu var. Bu çok önemli bir koleksiyondur. Hasankeyf`te dahi bu bölgede bulunmayan bir koleksiyona sahip olmuş olduk.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)