Said-i Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi mesleki ders öğretmenleri tarafından, her ay düzenlenen konferanslar kapsamında, İmam Hatip Lisesi konferans salonunda, “Ali Şeriati’nin bakış açısıyla Medeniyet ve Modernizm” konulu bir konferans düzenlendi.
Programa, öğretmenler, öğrencilerin yanı sıra, Milli Eğitim Şube Müdürleri ve davetliler katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ahmet Özdemir, Ali Şeriati’nin, Müslümanların öz kültür ve benliğinden uzaklaşarak, batılılaşma medeniyetini benimsemesine karşı olduğunu söyledi.
Ali şeriatinin hayatı ve mücadelesi hakkında bilgi veren Özdemir, Ali Şeriati’nin daha çok modern sosyoloji ve felsefenin bakış açısı, bunun geleneksel İslami prensiplerle aydınlanması aracılığıyla, Müslüman toplum ve toplumların karşılaştığı sorunları açıklamaya ve bunlara çözümler bulmaya çalışan bir düşünür olduğunu belirtti.
Her bir topluluğun kendi tarihi geleneği, göreneği, kültürü, edebiyatı, sanatı ve dini farklılığı olduğunu, son 150 yıl içerisinde birileri tarafından başka toplulukların kültürlerini modernizm adı altında empoze etmeye çalışıldığını ifade eden Özdemir, “Son 150 yıl içerisinde dünya halklarına yabancı oldukları bir kültür ve din empoze edildiğini görüyoruz. 150 yıl önceye kadar her toplumun kendi tarihi, kültürü, sanatı dini, müziği ve dili kendisi için referans kaynağı iken, son 150 yıl içerisinde bu referans kaynakları daha çok batı medeniyeti ve batı toplumu olmuştur.” dedi.
Ali şeriatinin modernizmi, biz Avrupalı olmayan toplumlara medeniyet adı altında piyasaya sürülen bir proje olarak değerlendirdiğini belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunu yapan batılı düşünür ve aydınlar olmuştur. Fakat acı tarafı ise, bu projeyi bazen yerli düşünür ve aydınlar tarafından yapılmış olmasıdır. Bu noktada Ali Şeraiti, medeniyet ve modernizmi eleştirirken, yerli aydın ve düşünürlere, bunu neden fark etmediniz ve karşı çıkmadınız diye haklı olarak kızmaktadır.” diye konuştu.
Özdemir, son olarak Ali şeriatinin kavramlar üzerinde medeniyet ve modernizmi ele alarak, Müslümanların kendi kültür ve benliğini kaybetmeden yaşaması gerektiğini, batının kokuşmuş medeniyet ve kültürünün empoze edilmesine ve halkların asimile edilmesine karşı olduğunu sözlerine ekledi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)