Bursa’nın termal zenginlikleri ve hazırlanan projeler hakkında sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından Türkiye’nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti olarak kabul edilen Bursa’yı Termal Turizmin Başkenti haline getirecek projelerde ilerlediklerini söyledi.

2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda yapıldı. Kentsel dönüşümün tüm boyutlarıyla ele alındığı zirvenin “Yerel Yönetim Uygulama Örnekleri” konulu oturumunda söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi ile İpekiş’te hayata geçirmeyi planladıkları projeler ile bu projelerin Bursa ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar hakkında bilgi verdi.

Bursa; Avrupa tarihi termal kenti

Her iki bölgede hayata geçirmeyi planladıkları dönüşümlerde, termal zenginliği de en iyi şekilde kullanmayı planladıklarını anlatan Vardar, “Bursa, 10 ülkeden 25 termal şehir ve organizasyonun yer aldığı Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından 2013 yılında Fransa’daki meclis toplantısında, Türkiye’nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti olarak kabul edildi. Son yıllarda insanlar sağlıklı hallerini daha uzun yıllar devam ettirebilmek, yaşlanmalarını geciktirmek ve hastalıklarını tedavi edebilmek için yapay ve kimyasallardan uzaklaşıp, doğal metotlara yönlendi. Doğal tedavi unsurlarından en önemli ve en yaygın kullanılanı da termal kaynaklardır” diye konuştu.

Normal turizmden 10 kat karlı

Konuşmasında termal turizm noktasında dünyanın önde gelen ülkelerindeki tesislerden örnekler veren Vardar, Almanya –Bad Füssing, Avusturya – Obernberg, Fransa –Vichy, Budapeşte ve İsviçre – Therme Vals örnekleri ile termal turizmin önemine vurgu yaptı.

Tabakhaler ve İpekiş’e kür merkezi

Bursa’da son yıllarda yapılan sondajlarla 5’i araştırma 6’sı üretim olmak üzere 11 kuyu açıldığını, 25’i yeni tesis olmak üzere 45 termal tesise altyapı hizmeti götürüldüğünü ifade eden Vardar, “Termal turizm yatak kapasitesi 7 bine çıkarıldı. Saniyede 300 litre debili bu suyu kullanacak modern tesisler olmadığı için, petrolünü işleyemeyen orta doğu ülkeleri gibi çok değerli bu doğal kaynağı kullanamıyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)