Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Ayhan çeri, uyurgezerlik olarak adlandırılan durumun, yaklaşık 3-4 çocuktan birinde olabileceğini belirterek, bu durumun genellikle 4-8 yaş arası çocuklarda görüldüğünü ifade etti.

“Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir”

Uyurgezerliğin önemli bir hastalık ile bağlantılı olmadığını ve ailelerin paniğe kapılmasına gerek olmadığını söyleyen Dr. Çeri, “ Gerekli önlemler alındığında yaşamı tehdit etmez ve bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkan bir durumdur. Uyurgezerlik genelde uykuya daldıktan 1-2 saat sonra ortaya çıkar ve süresi birkaç saniye ile 30 dakika arasında değişebilir. Çocuklarda, erişkinlere oranla daha sık rastlanan bir durumdur. Ateşli hastalık yada psikolojik travma gibi etkenler rahatsızlığın şiddetini artırabilir ya da ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Bazen de rutin uyku düzeninin bozulması, aşırı uykusuzluk ve nadiren bazı ilaçların kullanımı da buna nedendir.” dikkat çekti.

“Çocuk evde ya da evden çıkarken kendine zarar verebilir”

Uyurgezer bir çocuğun yataktan kalkıp odada ya da evin çevresinde dolaşabileceğini dile getiren Dr. Çeri, “ Küçük yaştaki uyurgezer çocuklar daha çok ebeveynlerinin yatağına ya da bir ışık kaynağına gitme eğilimindedir. Bu süreçte çocuk uyuyor olmasına rağmen basit işleri yapabilir. Örneğin; elbiselerini değiştirebilir, yemek masasının sandalyelerini düzeltebilir. Hatta bazen çocuklar, tuvalette olduğu izlenimi bulunduğu yere tuvaletini yapabilir ya da anlamsız şekilde konuşabilir. Çocuklar bazı durumlarda evden dışarı çıkabilir. Ancak bu sırada merdivenden düşme ya da evden çıkarken ayağına yabancı bir cisim takılma gibi riskler söz konusu olabilir. Uyurgezer çocuk çevresindeki bireyleri tanıyamaz, gözleri açıktır ve bakışları boştur. Aşırı sinirli olabilir ve evdeki eşyaları kırabilir.” ifadelerini kullandı.

“Uyurgezer çocuk için gerekli önlemler alınmalı”

Çocukları uyurgezer olan ailelerin ve ortamında gerekli güvenlik önlemlerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirten Dr. Çeri, “ Dış kapı ve pencereleri kilitli tutmaya, başta çocuğunuzun yatak odası olmak üzere koridor ve diğer odalarda ortada cisim ve eşya bırakmamaya özen gösterin. Çocuğun yatağının çevresinde sivri ve kırılabilir cisimler bulundurmayın. Her zaman olduğu gibi ilaçları ve diğer ev kimyasallarını çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun. Çocuğun düzenli bir uyuma saati edinmesine ve yeterli uykusunu almasına özen gösterin. Uyurgezerliğin aşırı yorgunluk ve uykusuzluk durumlarında daha kolay ortaya çıkabileceğini unutmayın. Çocuğu uyurgezer olarak gözlemlediğinizde öncelikle sakin olun ve gerekli önlemler alındığında yaşamsal bir tehdit oluşturmadığını aklınızda tutun”. önerilerinde bulundu.

“Yatmadan önce tuvalete gittiğinden emin olun.”

Son olarak çocuğun erken saatlerde uyumasına özen gösterilmesini ve akşamları aşırı sıvı tüketmesine izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Çeri, “Yatmadan önce tuvalete gittiğinden emin olun. Dolu bir mesane uyurgezerliği tetikleyebilir. Çocuğun yatak odasının sessiz, düzenli olmasına ve fazla dikkat dağıtan bir görünümde olmamasına dikkat edin. Çocuk uyurken evdeki gürültü düzeyini minimuma indirin. Çocuğun uyku saatlerinin düzenli olmasına ve yeterince uykusunu almış olmasına dikkat edin.”  dedi. (İLKHA)