Batman Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül, açıklama yaparak Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıtlı olmayan sanayi işletmelerinin para cezası almamaları için 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Gül, sanayi siciline kayıt olması gerekip de bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını belirterek, "Düzenlemelerle sanayi siciline kayıtsız işletme sayısının minimum sayıya indirilmesini hedefliyoruz." dedi.

Gül, kimlerin Sanayi Sicil Belgesi Almalı konusunda şunları kaydetti: "Bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya birleşimini makine, cihaz, tezgâh, alet yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirmek, maddeleri işleyerek devamlı ve seri halde üreten yerler. Madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, devamlı ve seri halde tamirat yapan müesseseler, enerji elde eden santraller ve gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri ve buralarda yapılan işler sanayi işleri sayılır ve bu kapsamda değerlendirilen işletmeler sanayi siciline kayıt edilir."

Ayrıca sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne dâhil olması gerektiğini belirten Gül, her üretim yapılan yerin ayrı ayrı kaydedilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Mikro işletmelere kolaylık"

Gül, sanayi sicil belgesi almak için ilk kayıt müracaatında bulunan mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinden kapasite raporu olmayanlar için firma beyanı esas alınacağını dile getirdi. Kayıt işlemlerinin elektronik ortamda "https://sanayisicil.sanayi.gov.tr" adresinden yapıldığına değindi.

Veriliş tarihi itibarıyla Sanayi Sicil Belgesi'ne 2 yılda bir vize yapıldığına değinen Gül, sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son ya da ara vermeleri, yeniden üretime başlamaları ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda 1 ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne bilgi vermeleri gerektiğini belirtti.

Sanayi işletmelerinin, bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren 4 ay içinde (1 Ocak-31 Nisan tarihleri arasında) https://sanayisicil.sanayi.gov.tr internet adresinden girişini yaparak il müdürlüğüne sistem aracılığıyla bildirmeleri uyarısında bulundu. Gül, ayrıca yanlış ya da eksik beyanda bulunanlar ile denetimlerde firma adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesini görevli personele ibraz etmeyenlere de idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Gül, sanayi sicil kaydı olmayan işletmelere uygulanacak idari para cezaları hakkında da bilgi verdi. Sanayi işletmesinin zamanında sanayi siciline tescil ettirilmemesi, faaliyete son ya da ara verme, yeniden üretime başlama ve değişiklik hallerinin suresinde bildirilmemesi, yıllık işletme cetvellerinin suresinde verilmemesi halinde 2014 yılı itibariyle 759 TL para cezası kesildiğini, denetim esnasında sanayi sicil belgesinin yetkililere ibraz edilmemesi durumunda 379 TL ve istenen bilgilerin gerçeğe aykırı beyan edilmesi halinde ise bin 520 TL idari para cezası uygulandığını ifade etti.(İLKHA)