Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliğinde` yeni düzenlemeye giderek sağlıklı yumurtaların üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli adımlar atacak.
Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yeniden hazırlanan Yumurta Tebliği; yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor.
Sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşleri alınarak hazırlanan yeni Yumurta Tebliği, Resmi Gazetede yayınlanmak üzere başbakanlığa gönderildi. 23 Ocak 2008 tarihli tebliği yürürlükten kaldıracak yeni ‘Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği` A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getiriyor.
Tebliğde tanımlanan A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayiinde kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade ediyor.
Her yumurtaya, yumurtlama tarihi verilecek
Yeni tebliğ ile yumurtaların kabuğuna işletme numarası ve kümes numarası ile birlikte, yumurtlama tarihinin de yazılması zorunlu olacak. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak ve en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici, A sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek. Farklı tarihlerde yumurtlanan yumurtaların aynı ambalajda yer alması halinde, üretici en eski tarihli yumurtayı esas alarak son tüketim tarihini ambalajın üzerine yazacak. Mevcut uygulama da sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu olacak.
B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise, en az 2 santimetre yükseklikte büyük harflerle "Gıda Sanayi İçindir" yazısı yer alacak.
Yumurtanın muhafaza şartları değişiyor
Mevcut düzenlemedeki yumurtalar için 5 ile 12 derecede taşıma, depolama ve satış şartı kaldırılıyor. Yeni tebliğe göre yumurtlamadan itibaren 18`inci güne kadar yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18`inci günden itibaren yumurtalar 8 - 5 °C arasında muhafaza edilecek.
A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21`nci güne kadar satış için raflarda tutularak satışa sunulacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak. Tüketiciler için ayrıca; yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak.
Saman içerisinde yumurta satılamayacak
Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar sağlıklı olmayan malzemeler (saman, yaprak vb.) içerisinde satışa sunulamayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olarak arz edilebilecek. Ayrıca yumurtalar hijyen kuralları gereği, yıkanarak, başka bir yöntemle temizlenerek ve yağlama işlemine tabi tutularak piyasaya arz edilemeyecek.
Ağırlık kontrol toleransları olacak
Yeni tebliğ ile yumurtanın ağırlık durumuna göre kontrol toleransları da değiştiriliyor. Yumurta sayısının 180`den daha az olduğu durumda, yumurta ağırlık sınıfında bir alt sınıftan karışım en fazla yüzde 10 olabilecek. Başka bir deyişle XL (çok büyük) ağırlık grubunda 30`luk bir kolide yüzde 10 oranına denk düşen en fazla 3 yumurta bir alt sınıf L (büyük) olabilecek.
Resmi Gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girecek olan tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, yeni kurallara uyum sağlamaları için bir yıl süre veriliyor. (İLKHA)