Edinilen bilgiye göre  Milli Eğitim Bakanlığı, 2015-2019 strateji plan taslağını hazırlayarak eğitimin 5 yıllık yol haritasını belirledi. Öğretmen atama sisteminden, okul gibi fiziki alanlara, okul bütçelerinden yabancı dil eğitimine, merkezi sınavlardan ders kitaplarına kadar birçok konuda öngörülen yenilikler, önümüzdeki  5 yıl içinde hayata geçirilecek. En önemli değişikliklerden  biri de başta merkezi sınavlar olmak üzere ulusal düzeyde yapılan tüm sınavlar,  uluslararası standartlara uygun şekilde kademeli olarak elektronik ortamda  e-sınav yöntemiyle gerçekleştirilecek.

5 yıllık süreçte yapılacak yeni uygulamalardan bazıları şu şekilde açıklandı:

- Öğrencinin akademik başarısını destekleyici kurs programları açılarak her öğrenciye sanat veya spor dalında en az bir performans yapabilme becerisi kazandırılacak şekilde öğretim uygulanacak.                               

- Ortaöğretim öğrencilerinin  en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesi sağlanacak.                                              

- İllerdeki her eğitim bölgesinde bölge okullarının ortak kullanımına elverişli en az birer adet spor salonu, yüzme havuzu, tiyatro, gösteri ve etkinlik salonu inşa edilecek.                                                                           

- Okulların koridor veya diğer alanlarında öğrencilerin eşyalarını koyacakları dolaplar oluşturulacak.                      

- Okulların yapım ve donatımına yönelik hayırsever vatandaşları teşvik edecek kampanyalar düzenlenecek.

- ihtiyaç duyulması halinde eğitim öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlıkça binalar kiralanacak.                                                                                                                                                                                     

- Özellikle dershanelerin dönüşüm süreci içinde, ihtiyaç duyulmayan arazi ve okul binaları, eğitim-öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere bu amaca yönelik olarak kiraya verilecek.                                      

- Derslik ihtiyacının kısa vadede giderilebilmesi ve fiziki eğitim şartlarının iyileştirilmesi için eğitim kampüsü projelerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.                                                                                                       

-Mülkiyeti gerçek veya tüzel kişiliklerine ait imar planında okul alanı olarak ayrılmış arsaların kamulaştırılması yapılacak.                                                                            

- 2019 sonuna kadar Bakanlığa ait tüm taşınmaz bilgilerinin Coğrafi Bilgi Sistemi ile sayısal ortama taşınması yapılacak.

-Eğitim kurumlarının tür ve kademeleri arasında yatay-dikey geçişlerde esnek ve geçirgen bir yapı oluşturulacak. (İLKHA)