Son açıklanan Güvenlik Yasası kapsamında Seyrantepe Halkla Yardımlaşma ve Derneği`nde (Seyran – Der) bilgilendirme semineri düzenleyen Hür-Der Genel Başkanı Avukat Şaban Dalgın, bölgenin hassasiyetlerinin de göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerektiğini ve oluşabilecek herhangi bir hukuksuzluk karşısında avukat olmadan konuşulmaması gerektiğini söyledi.
Özellikle 6-7 Ekim olayları sonrası bölgede bazı hassa dengelerin ön plana çıktığını ve polisin gözaltına almalarının sıkıntı doğurabilecek bazı durumlara sebep verebileceğini ifade eden Hür-Der Genel başkanı Avukat Şaban Dalgın, polisin hangi şartlarda gözaltı yapabileceğini, gözaltı süresi, ifadenin alınması ile ilgili olarak dernek üye ve gönüllülerine bilgilendirmede bulundu.
Dalgın, “Polis hiçbir şekilde avukat olmadan ifade alma hakkına sahip değildir. Boş bir kâğıda veya rızanız dışında alınmış ifadelere okumadan, zorla attırılmak istenen imzalar suç teşkil etmektedir. Bu hususta her kes kurallar çerçevesinde hareket etmek zorundadır.” ifadelerini kullandı.
“Avukatınız olmadan konuşmayınız”
Sokakta karşılaşılacak gösteri, yürüyüş, polise taş atma veya saldırı sırasında yaşanan bu olumsuz durumlardan da bahseden Dalgın, polisin böyle bir durumda olay yerinde yakaladığı suçlu-suçsuz herkesi yakaladığını ve gözaltına aldığını belirterek, “Sizlerde sokaktan geçerseniz sizde yakalanabilirsiniz. Böyle bir ihtimal her zaman için söz konusudur. Burada haksız bir yakalanma var. Böyle bir yakalanmada şahıs götürülecek, gözaltında tutulacak, bazı iddialarla töhmet altına alınacak. Tüm bunlara karşı kendinizi, hakkınızı ve hukukunuzu koruyabilmeniz, kendinizi savunabilmeniz gerekiyor. Hukuki açıdan, avukatınız olmadan konuşmayınız.” tavsiyesinde bulundu.
“Polisin evini ararken kendini tanıtması gerekiyor”
Polisin evlere baskın yapması durumunda karşılaşılacak olumsuz tavırlar hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Dalgın, eve baskın yapılması durumunda da belli sınırlar olduğunu ve bu sınırlara vatandaş kadar polisinde riayet etmesi gerektiğini söyledi.
Dalgın, “Polis evinize gelebilir, baskın yapabilir, sizi gözaltına alabilir. Ancak bunu yaparken kendi inisiyatifini kullanma yetkisi yoktur. Ancak bir mahkeme kararıyla böyle bir şeye kalkışabilir. Mahkeme kararı yoksa nöbetçi savcıdan karar çıkarması gerekir. Eğer oda yoksa polis amirinin arama yetkisi var. Oda, 24 saat içerisinde savcılıktan izin alınması gerekiyor. Polis evi aramak isterse öncelikle kendini tanıtması gerekiyor ve arama izin belgesini de göstermesi lazım. Polis kapınıza geldiğinde kendini tanıtmıyorsa 155`i arayarak polisi haberdar edin.” uyarısında bulundu.
“Evin araması yapılırken mutlaka yanlarında olun”
Evin aranması gibi bir durumda polisi arama yaptığı yerde yalnız bırakılmamasının doğru olacağını belirten Dalgın, art niyetli bazı polislerin bu durumu daha önceleri çok suiistimal ettiğine defalarca şahit olduklarını dile getirdi.
Dalgın, “Polis evi arama yaparken izin belgesinde sizin adınız olup olmadığına, hangi saatlerde arama yapılabileceğine dikkat edin. Mutlaka sizde polisle beraber olmanız gerekir. Eşinizin araması gerekiyorsa bayan polis tarafından yapılması gerekiyor. Bu hususta gerekli uyarıyı yapın. Uyulmaması durumunda gecikmeden gerekli şikâyetinizi mutlaka avukatınız aracılığıyla gerekli mercilere bildirin. Arama yapılırken sizin de polis ile birlikte olmamanız durumunda size suç olarak isnat edilebilecek bir şey üzerinize atılabilir. Bundan da kendinizi kurtarmanız çoğu zaman mümkün olmamaktadır.” uyarısında bulundu
Seminer son olarak karşılıklı olarak soru cevap şeklinde devam etti. (Emrah Deniz - İLKHA)