TARİHTE BUGÜN

656   İslam tarihinde sahabeler arasında ilk fitne sayılan Cemel Vak`ası gerçekleşti. III. Halife Hz. Osman bazı fitneci asiler tarafından şehid edilince Medine`liler başta olmak üzere Müslümanların çoğu Hz. Ali`ye biat ederek onu halife seçmişlerdi. Hz. Ali de diğer tüm sahabeler gibi Hz. Osman`ın katillerini bulup cezalandırmak istiyor ama masum insanlara zarar vermemek için acele etmeden derin bir araştırma yaparak bunu gerçekleştirmeye çalışıyordu. Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, Hz. Ali`ye biat etmelerine rağmen cezalandırma işinin gecikmesinden rahatsız olup katillerin halife tarafından korunduğu zannına kapıldılar. Hz. Aişe liderliğinde bir ordu kuruldu ve katillerin bizzat cezalandırılması amacıyla Basra`ya gidildi. Müslümanlar arasında çift başlılığın ve kan dökmenin bir felaket olacağını düşünen Hz. Ali; Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr`e elçi göndermiş ve anlaşma sağlanmıştı. Ama fitneciler rahat durmamış her iki tarafı da çeşitli hilelerle şüphelere sokarak savaş meydanına çekmeyi başarmışlardı. En sonunda Hz. Ali`nin ordusu Basra yakınlarında Hz. Aişe`nin ordusunu yenmiş savaş sonunda her iki taraftan binlerce Müslüman şehid olmuş Hz. Talha ve Hz. Zübeyr de bu savaşta şehid olmuşlardı. Büyük fitnelere yol açan bu ilk olay Hz. Aişe`nin devesi etrafında gerçekleştiği için bu olaya deve manasına gelen Cemel olayı denmiştir. İslam ümmetinin büyük çoğunluğu bu olayda iki tarafın da iyi niyetli olduğunu bu nedenle kötülenmemeleri gerektiği inancındadır.

1131  İranlı matematikçi, astronom, şair ve filozof Ömer Hayyam öldü. Hayyam Nişaburludur. Yaşadığı dönemin ünlü veziri Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüş ve hayatı boyunca her ikisi ile de ilişkisini kesmemiştir. Bazı kaynaklar; Hasan Sabbah'ın Rey kentinden olduğu Nizamül-Mülk'ün de yaşça Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah'tan büyük olduğunu ve böylece aynı medresede eğitim görmediklerini belirtmektedir. Yine de Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk'ün ilişki içinde olduklarını inkar etmemektedir. Emin Meluf'un bu kitabında Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk ile Ömer Hayyam'ın ilişkisini ve hikâyelerini kurgulamış olabileceği de düşünülmelidir. Hayyam'ın kendi dilinden yazılı böyle bir açıklaması yoktur.
Birçok bilim adamınca Batıni, Mutezile anlayışlarına dâhil görülür. Evreni anlamak için, içinde yetiştiği İslam kültüründeki hakim anlayıştan ayrılmış, kendi içinde yaptığı akıl yürütmeleri eşine az rastlanır bir edebi başarı ile dörtlükler halinde dışa aktarmıştır.
Hayyam`ın batıni görüşü şiirlerine ve eserlerine yansımış ve bu da İslam Alimleri tarafından hoş karşılanmamış ve kınanmıştır.

1945  Tan Olayı gerçekleşti. Dış ilişkilerde Sovyet yanlısı olan CHP yönetiminin yandaşı Tan gazetesi, Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkilerinin iyice bozulduğu bir dönemde bazı kesimlerce saldırıya uğradı ve yağmalandı. Olaydan sonra gazete yayın hayatına son verdi.

1945  ABD Senatosu 65'e karşı 7 oyla Birleşmiş Milletler'e katılma kararı aldı. (Birleşmiş Milletler, 24 Ekim 1945'de kurulmuş ve ABD kuruluş çalışmalarında başı çekmişti).

1985 Laikliğe aykırı vaaz verdiği iddiası ile yargılanan Şeyh Mahmut Ustaosmanoğlu Hoca, suçu sabit görülmediği için beraat etti.

1996 1979`de Anakara Bahçelievler`de 7 TİP`linin (Türkiye İşçi Partisi) öldürülmesiyle ilgili davada mahkeme, ‘Abdullah Çatlı`yı gizleyenler, kimlik, pasaport verip yakalanmasını engelleyenler hakkında suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı. Abdullah Çatlı derin devletin gün yüzüne çıkmaya başladığı Susurluk kazasında ölmüş ve devlet içindeki çeteler, Abdullah Çatlı ile beraber anılmaya başlamıştı. İçişleri Bakanlığı hazırladığı raporda Abdullah Çatlı`nın 7 ayrı kimlik kullandığını açıkladı.

1996: Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Çiller`in ABD`deki mallarının değeriyle, bu malların alınması konusunda gösterdiği belge ve miktarlar arasında büyük fark olduğunu açıkladı. Daha önce Başbakanlık da yapmış olan Tansu Çiller malvarlığının kaynağını açıklamakta zorluk çekmiş, buna rağmen hakkında verilen gensoru Meclis`te kabul edilmemişti.

2002 - BM Güvenlik Konseyi Irak'ın "gıda karşılığı petrol" programını altı ay uzatma kararı aldı. Irak daha önce petrol satışı konusunda ABD`nin isteği üzerine ambargoya tabi tutulmuştu.

2004 Dünya'da 134 ülke ölüm cezasını kaldırdı; ABD, Çin ve Rusya`nın da aralarında bulunduğu 62 ülke ise ölüm cezasını hala sürdürmektedir.