Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun bedelli askerlik bekleyenlere müjde vermesinin ardından gözler meclise çevrildi. TBMM`de yapılması beklenen düzenleme sonrası 1 Ocak 1988`liler de dahil olmak üzere 28 yaşından gün alanların, 18 bin TL ödeyerek bedelli askerlikten faydalanacağı belirtiliyor. Uygulamadan yararlanabilme şartını taşıyan yaklaşık 700 bin askerlik yükümlüsü bulunuyor. Önceki bedelli uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda, 100 bin gencin bedelliden yararlanması bekleniyor.

Öte yandan, bedelli askerlik düzenlemesi ile birlikte; ‘Zengin bedelliye, fakir askere` şeklinde bir algı oluştuğu belirtiliyor.

“Bedelli, zenginle fakir arasında adaletsizlik oluşturur diyenler sözlerini çabuk unuttu!”

İLKHA`ya konuşan askerlik yapmamış gençler; önceki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun zengin ile fakir arasındaki gelir uçurumunu dikkate almadan düzenleme yaptığını belirterek, “Önceki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli için önce zenginle fakir arasında haksızlık olacağını söyleyerek karşı çıktı, sonra ise ‘Parayı veren, askere gitmez!`diyerek kendi ile çelişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da aynı şekilde ifadeler kullandıktan sonra `18 bin TL veren bedelliden faydalanır` demekte. Tamam parası olan bedelliye başvursun da, ya parası olmayan gariban ne yapsın!”diye dert yandılar.

Bedelli askerlik düzenlemesinin asgari ücretli ve geliri olmayanları da kapsamasını isteyen 37 yaşındaki A.K, maddi ve manevi sıkıntılardan askere gidemediğini belirterek yetkilileri adaletli olmaya çağırdı.

“Vicdani retçi değilim, askerlik fobim var!”

Kendisinin vicdani retçi olmadığını ancak askerliğe karşı fobisi olduğunu ifade eden A.K, durumunu şöyle aktardı: “Ben, 20 yaşında iken henüz yeni evlenmiştim. Maddi imkansızlıklarımdan dolayı o sene askere gidemedim. 2000 yılında ise camide çocuklara Kur`an dersi verirken örgüt üyesi olma suçlaması ile gözaltına alınıp, tutuklandım. Devlet Güvenlik Mahkemesinde (DGM) 4 yıl süren mahkeme sonucunda sadece İslami faaliyetlerimden dolayı 12 buçuk yıl hapis cezasına mahkum edildim. Hiçbir şiddete bulaşmamışken ve sadece Kur`an dersi verdiğim için cezaevinde bulunuyor olmam bende psikolojik olarak olumsuz tesir yaptı. Buna cezaevinde iken ortamın verdiği sıkıntı ve hassasiyet de eklenince bende asker ve polise karşı derin bir fobi oluştu. Cezaevinde tam 5 yıl kaldım, çıktıktan sonra ise bu fobi ve maddi imkansızlıklardan dolayı bir türlü askerliğimi yapamadım.”diyerek içinde bulunduğu maddi-manevi sıkıntıları özetledi.

“Borçlarım yüzünden 3 yıl boyunca evimin elektriği kesikti”

Kendisinin asgari ücretle çalıştığını ve zar-zor ailesini geçindirdiğini belirten A.K, “Benim ilkokul 2 ve 4`üncü sınıfa giden 2 oğlum, imam hatip lisesi 1`inci sınıfta okuyan 15 yaşında bir kızım var. Aldığım asgari ücret, geçimimize bile yetmiyor, yaklaşık 7 bin TL borcum var. Borçlarım yüzünden 3 yıl boyunca evimin elektriği kesikti. Bu böyle iken ben bedelli için 18 bin TL`yi nereden bulacağım? Askere gitmem durumunda aileme kim bakacak?”diye dert yandı.

“Askerlik meselesi başımda topuz gibi duruyor”

Asker kaçaklarına uygulanan para cezasının da kendini kara kara düşündürdüğünü ifade eden A.K, “Şu anda yaşım 37`ye ulaştı. Asker kaçakları için her seneye ayrı ayrı ceza kesiliyor. Şu anda bana kesilecek cezanın miktarı 30 bin TL`yi aşmış durumda. Ben ailemi bile geçindiremez durumdayken bedelli parasını bir de bu cezayı nasıl öderim? Geçmişte DGM eliyle mağdur edildim, haksız yere gençliğimin en güzel yıllarını cezaevinde yitirdim. Şimdi de askerlik meselesi başımda topuz gibi duruyor. Askerliğimi tecil ettiremediğim için okuduğum açık öğretim üniversitesini, 29 yaşında iken bırakmak zorunda kalmıştım. Bir yerlerde yakalanırım ve para cezası alırım ya da zorla askere götürülürüm diye bende evden çıkamayacak kadar büyük bir korku oluştu.”ifadelerini kullandı.

“Bedelli için böbreğimi bile satmayı düşündüm!”

Maddi ve manevi sıkıntılarından dolayı böbreğini bile satmayı düşündüğünü belirten A.K, “Askerlik meselesi, benim için içinden çıkılamaz bir hale dönüştü. Bakmakla yükümlü olduğum 3 tane dünya güzeli evladım var. Bu yüzden gönül rahatlığı ile askere gidip onları kimsesiz bırakacak bir durumum yok. Ayrıca borçlarım da çok. Bu sıkıntılarla boğuşurken bir umut beklenen bu bedellinin çıkacağı açıklandı. ‘Belki benim gibi geliri düşük kişiler de gözetilir ve bazı partilerin getirdiği tekliflerde yer alan ‘Parası olmayandan ücret alınmaz` şeklinde bir düzenleme yapılır diye beklerken herkesten 18 bin TL alınacağı açıklandı. Bu adaletsizlik açıkçası bizi derinden etkiledi. Bu psikoloji ile beklerken geçende böbrek hastası olan bir yakınımdan bir teklif aldım. Bana, böbreğimi kendisine vermem şartı ile bedelli parasını karşılayacağını vaat etti. Bedelli için böbreğimi mi satayım? Burada bir adaletsizlik var, her şey para ile olmamalı. Zengin, bedelliden faydalandırılırken fakir de gözetilmeli. ‘Bu adam askere giderse ailesine kim bakacak?`diye düşünülmeli.”şeklinde konuştu.

“Doğu ve Güneydoğu`da birçok genç, fakir olduğu için bedelliden yararlanamıyor!”

Parası olmadığı için bedelliden yararlanamadığını belirten F.D. ise, “Ben erken evlendim, yaşım şu anda 33`e geldi. 2 tane çocuğum var, evim kira. Maddi imkansızlıklarımdan dolayı ailemi bırakıp askere gidemedim. Ben askere gidersem aileme kim bakacak? Kiramı bile zor ödüyorken askere gidersem ailem kirayı nasıl ödeyecek? Bedelli askerlik, bugün-yarın Meclise gelecek, deniyor. Ben, bizim gibi gençlerin de durumunun göz önünde bulundurulmasını istiyorum. Doğu ve Güneydoğu`da benim gibi binlerce genç var. Bizim düzenli bir işimiz yok. Batı bölgeleri iş imkanı konusunda daha avantajlı, bu yüzden tüm bunların da değerlendirilmesini istiyoruz. Bedelli eğer zengin gözetilerek çıkartılacak olursa bu bize zulüm olur.”diyerek yapılacak düzenlemede, parası olmayan gençlerin de askerlik sorununun çözülmesini istedi. (İLKHA)