Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Batman Üniversitesinin kurulduğu günden itibaren 10 kat büyüdüğünü, bununla birlikte kente ekonomik ve sosyal alanlarda büyük katkılarının olduğunu söyledi.
İLKHA’ya konuşan Prof. Dr. Uluçam, üniversitelerin eğitim öğretimin yanında kentlerin gelişiminde de önemli bir kurum olduğunu belirtti.
“Üniversitemiz büyüdü”
Batman Üniversitesinin ilk kuruluşundan bu yana 10 kat büyüdüğünü ifade eden Uluçam, “Biz 2007 yılında Batman Üniversitesi adıyla tüzel kişilik kazanmadan önce Dicle Üniversitesine bağlı bir yüksekokul idik. Bir de burada Teknik Eğitim Fakültesi vardı. 800 civarında bir öğrencisi, 2 öğretim üyesi ve 26 tane de öğretim görevlisinin olduğu küçük bir üniteydi. Ancak bugün itibariyle geldiğimiz durum şu; 7 fakülte, 2 dört yıllık yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 3 lisansüstü program veren enstitü ve 11 araştırma merkezimizle büyük ölçekli üniversite konumundayız. Şuanda bizim 8 bin 350 öğrencimiz oldu. Yani üniversitemizin ilk kuruluşundaki duruma bakılacak olursa öğrenci sayısı 10 kat artmış oldu.” diye belirtti.
“Üniversitemizde 8 bin 350 öğrencimiz var”
Üniversitenin kentin ekonomisine de büyük katkısı olduğunun altını çizen Uluçam, “Üniversitemizde 8 bin 350 öğrencimiz var. Bunun yanında bizim eğitim-öğretim kadrosu olarak bine yakın personelimiz var, yani yaklaşık 9 bin 500 civarında üniversitemizin şuanda yapılanması söz konusudur. Batman’a 9 bin 500 insanın girişi, yükseköğretim seviyesinde biraz daha maaş bazında gelirleri ve girdileri fazla olan bir kurum olarak düşünüldüğü zaman ekonomiye ne kadar katkı sağladığını açıkça buradan ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı.
“Üniversitenin kente sosyo-ekonomik olarak pek çok katkısı oldu”
Batman Üniversitenin kente yapılan yatırımlar konusunda da etkisi olduğuna dikkat çeken Uluçam, “Rektör olarak 2008 yılının Eylül ayında göreve başladım. O tarihten bu yana devletin burada 103 milyon TL reel olarak yatırımı oldu, bunlar yatırım olarak Batman’a kazandırılmış oldu. Bunun ötesinde bir de, devlet bütçesinden olmayıp da Mimarlık Mühendislik Fakültesi gibi vatandaşın özverili katkısı, Fen Edebiyat Fakültesi gibi büyük bir kompleksin valilik önceliğindeki bir oluşumun girişimleri gibi hibe olarak bunları da göz önünde tuttuğumuz zaman bunun yaklaşık 150 milyon liralık burada devletin bir yatırımı söz konusudur. Bu bakımdan Batman Üniversitesinin hem Batman’a, hem çevresine sosyo-ekonomik alanında, kültür alanında ve eğitim-öğretim alanında pek çok katkıları olmuştur.”diye belirtti.
“Teknokent projemiz Sanayi Bakanlığından geçti”
Üniversite olarak Teknokent projelerinin de olduğunu dile getiren Uluçam, “Teknokent projemiz Sanayi Bakanlığından geçti. Teknokent projemiz, bölge üniversiteleri arasında Batman’a nasip oldu. Dolayısıyla bu hem ikinci organize sanayi kuruluşuna, hem sanayici üniversiteler arasındaki işbirliğine vesile olacak önemli bir katkıdır. Bunların ötesinde petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümümüz Türkiye’de üçüncü bir merkez konumdadır. Sadece bizim Güneydoğu Anadolu Bölgemizin petrol yataklarıyla ilgili faaliyetleriyle değil Türkiye’nin diğer alanında ve Ortadoğu’ya yönelik olarak ileride hizmet verebilecek bir şekilde bunu görebiliyoruz.” dedi.
Üniversitenin yüksek lisans ve doktora programları
Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitüleri aracılığıyla yüksek lisans ve doktora programlarının olduğunu dile getiren Uluçam, “Sadece lisans, ön lisans programları değil yüksek lisans aracılığıyla da yine geleceğe yönelik bilim adamların yetişmesinde pek çok üniversitemizin katkıları söz konusudur. Öte yandan, yerel vatandaşların yanı sıra yüzde 21-22 oranında da Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen öğrencilerimiz var. Bunların hem kendi kültür ve gelenek, göreneklerini buraya aktarma, hem de gelenlerle tanışarak buradakilerin üniversal anlamda bir kültürel mozaik oluşturması açısından gerçekten olumlu bir girdi diye söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunun fakülte olma aşamasında olduğunu da belirten Uluçam, sporla Ortadoğu başta olmak üzere diğer ülkelere de bir açılımın sağlandığını belirtti.
Yurtdışından gelen Suriye ağırlıklı bu sene 161 öğrencilerinin olduğunu vurgulayan Uluçam, yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenip üniversitede eğitim-öğretim görmelerinin de dışarıya açılan bir kapı olarak karşılarına çıktığını kaydetti.
“Üniversitemize katkıda bulunulsun”
Yetkililerin ve yerel yönetimin desteğini isteyen Uluçam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim pek çok projelerimiz var. Ancak şunu da vurgulamak gerekir; geçen hafta Medeniyet Şehir ve Üniversite başlıklarıyla Konya’da uluslararası bir sempozyum düzenlendi. Bu sempozyumun 280 bin liralık giderlerini Büyükşehir Belediye Başkanlığı karşıladı. Şimdi gönül öyle istiyor ki bizim de belediyemiz, bizim de yerelimiz, bizim de valiliğimiz, bizim de ticaret odamız üniversiteye katkıda bulunsun. Bizim henüz döner sermayemiz ve üniversitemizin vakfı yok. Bu tür kültürel etkinlikler, bu tür büyüme hızları ancak bu sayede olur. Biz açıkça Batman’dan, Batman yönetiminden ve Batmanlılardan ilgi ve destek istiyoruz.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)