Ziyarette engellilerin yaşadıkları sorunlar üzerinde durulurken,  Altı nokta Körler Derneği Başkanı Mücahit Korkutata, yaşadıkları sorunları Vali Taşyapan’a anlattı.

Kentte yaşanan kaldırım işgallerinden sıkıntı çektiklerini belirten Korkutata, Bingöl Belediyesinden engellilere yönelik çalışmalar yapmasını istedi. Korkutata, kaldırımlarda engellilere yönelik kabartmalı sarı bantların olmamasının kendilerini ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Engellilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin de verilmesini isteyen Korkutata,  “Engellilere yönelik danışmanlık hizmetinin verilmesini istiyoruz. Yani engellilerin sıkıntılarını rahat bir şekilde anlatabileceği birimlerin kurulması gerektiği kanaatindeyiz. Engelli park alanlarının oluşturulması olacak. Engelli araç parkı konusunda sıkıntı çekiyoruz. Engel teşkil eden kaldırımların erişilebilir düzeye getirilmesini istiyoruz. Mesela hükümet konağı karşısındaki caddede rampalar çok dik ve kat sayısı çok yüksek. Burada yürüme sıkıntısı çeken arkadaşlarımız var. Bu sorunlar her yerde var ama bu son çalışmayla birlikte biraz daha şeffaf hale getirilmiş. Yine şehir içi kaldırımlarda plansız bir şekilde kaldırım işgalinde bulunan seyyar satıcılar var. Tezgâhını kaldırımın üzerine koyuyor ve engelli gelip çarpıyor, bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz." dedi.

Şehir için ulaşımda şoförlerin kaba davranışlarının kendilerini rencide ettiğini dile getiren Korkutata, “Arabaya bindiğinizde kartınız ücretsiz olarak geçildiğinde bütün insanlar durup size bakıyor. Onların baktığı sırada şoför kaba bir şekilde “kartını göster” diyor. “Alışmışsınız biniyorsunuz, bedava bulmuşsunuz inmiyorsunuz” şeklinde rencide ediyorlar. Bundan ötürü bindiğimizde ürkerek biniyoruz.” şeklinde konuştu.

“Esas olan engellileri topluma kazandırmaktır”

Korkutata’dan engellilerin maruz kaldığı sıkıntıları dinleyen Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan ise, “Buradaki engelli arkadaşlarımızın talepleri aslında şehirlerimizi engellilere göre kuramadığımızın bir göstergesi. Şehirlerimizi engelli vatandaşlarımıza yönelik veya onların kullandığı araçlara yönelik dizayn edemediğimizden kaynaklanan sıkıntılar var. Tabi bunları şuan yasalarımızla, gerek belediye başkanımızın duyarlılığıyla peyderpey aşıyoruz. Bunları bizim yapabileceğimiz ve yapamayacaklarımızı ilgili kurumlara göndererek dikkate almaları, buna göre çalışma yapmaları, buna göre planlama yapmalarını isteyeceğiz. Bunun takipçisi olacağız. Tabi bunların bir kısmı hemen çözülecek sorunlar değil, zaman alacak sorunlar. Ama böyle bir bilincin oluşması en azından bir yola girilmesi ve en azından yeni yapılan yerlerin dikkate alınması, dolayısıyla bir engelli evinden çıktığı zaman ister yaya, ister arabasıyla olsun tekrar sağ salim evine dönebilmeli. Şehirlerimizi böyle kurmalıyız. İnşallah bu sıkıntılarımız en kısa sürede ortadan kaldırılır. Esas önemli olan engellileri toplumun içine katmaktır. Toplumun içerisine ne kadar çok katabilirsek sistemlerimiz o kadar iyi çalışıyor demektir.”  (İLKHA)