Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız, 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, özel eğitim gerektiren bireylerin, özel eğitim hakları ile ilgili olarak kamuoyu ile paylaşılması gereken bazı noktalar olduğunu belirtti.
Her yıl 3 Aralık Engelliler Gününün, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması hususunda kurum ve kuruluşların bu amaçlarla yapılacak olan çalışmaların planlanma günü olarak belirlendiğini söyleyen Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız, bunun toplumsal bir gereklilik olduğunu söyledi.
Akyıldız, engelli hakları açısından bakıldığında, ülkemizde halen özel eğitim gerektiren engelli çocukların sadece yüzde 4’ünün özel eğitim imkânından yararlanabilmekte olduğunu belirterek, birçok engellinin bu haklardan mahrum kaldığının vurguladı.
Akyıldız, Anayasa’nın 5378 sayılı maddesinde yer alan, “ Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.” hükmünü hatırlatarak, “Evrensel Engelli haklarına sahip olmak, engellilerin özgürleşmesi anlamına da gelmektedir. Haklarına serbestçe ulaşılabilirlik ve onlardan yararlanma özgürlüğü için Anayasamızda müspet ayırımcılık ilkesini getirmiştir. 5378 sayılı Kanuna göre Büyükşehir belediyelerinin şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri almaları gerekir. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları engelliler için erişilebilir duruma getirmelilerdir. Kanunda bu hükümlerim gerçekleşmesi için verilen süre bitmektedir” dedi.
Artık dünyada bir ülkenin, bir ilin, bir belediyenin prestijinin yükselmesi için öncelikli olarak engelli bireylerin sahip oldukları haklardan tam olarak yararlandırılması olduğunu belirten Akyıldız, onlara uygun çevre ve fiziki düzenlemelerin yapılmış olması, tedavi, özel eğitim, istihdam ve iş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanması, onların önemli kişiler olarak kabul edilmesinin en önemli çağdaşlık kriterleri arasında olduğunu belirtti.
Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız,“ Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, kanun ve yönetmelikler, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilen ve kanun hükmünde olan uluslar arası sözleşmelerin temelinde insan haklarının geliştirilmesi, insan hak ve onurunun korunması bulunmaktadır. İnsan hakları, insan onurunu güvenceye alan haklardır. İnsan onuru, o insanı kişi yapan ve yaşama hakkı kadar değerli bir haktır. Engelliler için, halen var olan ve olması evrensel insan haklarına ulaşamamak ve engellenmek onların en değerli insani değer olan onurlarını zedelemektedir. Engellilerin; kişilik, eğitim, sosyal kültürel ve ekonomik hakları hususunda yasalarda yer alan hükümlerin uygulanması veya engellilerin bu haklardan yararlanmalarında ortaya çıkan ve çıkarılan engeller, bu engelleri yapanların aynı zamanda insan haklarını ihlal ettiğinin farkında olmaları ile çözülebilir. Çünkü engelli hakları ihlali eylemi, insan onurunu hiçe sayan bir eylemdir.” dedi. (İLKHA)