Son yıllarda hukuk sahasında yapılan reformların ardından ülkemizdeki mahkemelere duyulan güven artarak, Türkiye`nin AİHM`de bulunan dosya sayısı 10 bin 205`e düştü. Türkiye, İtalya`nın ardından AİHM`de en fazla dosyası bulunan ülke iken, 4`üncü sıraya geriledi. Düşüşün gerçekleşmesinde en çok Anayasa Mahkemesi`ne bireysel başvuru hakkı getirilmesi etkili oldu.

AYM`ye yapılan müracaat sayısı kasım ayında 29 bin 126 olarak gerçekleşti. Bu müracaatlardan ise 7 bin 357`si hakkında kabul edilmezlik, 6 bin 92`si hakkında birleştirme, düşme ve ret gibi kararlar verilirken, 298`ini de kabul edilebilirliğine hükmedildi.

AİHM önündeki davaları azaltmak için atılan bir diğer adım da 2013 yılı şubat ayında kurulan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu... Kasım ayı itibariyle komisyona 6 bin 390 başvuru yapılırken, bu dosyalardan 5 bin 275`i hakkında karar verildi. Bin 310`u yargıya taşınarak, bin 247`si de yargılama neticesinde reddedildi, 26`sı da kabul edildi. Tüm bunlar İnsan Hakları Tazminat Komisyonunun verdiği kararların hem vatandaş tarafından kabul gördüğü hem de mahkemece uygun bulunduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Yargıtay ve Danıştay`da artırılacak daire sayısı ile bu rakamların daha da azalacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Adalet Bakanlığının hak ihlali tespit edilen konuların AİHM içtihatlarına uygun hale getirilmesi maksadıyla hazırladığı `İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesine ilişkin Eylem Planı` ise Bakanlar Kurulu`ndan geçti.

Kaynak : Ebru Karatosun - Türkiye