BİNGÖL-Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Ali Özce, kanunlarda avın yasal zemininin çok net bir şekilde belirtildiğine dikkat çekti.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özce, “4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunun 2. maddesi 22. bendinde avlanma hakkı, Avcılık belgesine sahip olan kişilerin yıllık avlanma izin ücreti ödeme koşulları ile elde ettiği hak olarak tanımlanmıştır. Kanunun bu maddesi ihlal edilerek avlaklarda avcılık belgesi olmadan avlanılmaktadır. Kanunun 12. Maddesinde Özel avlaklarda avlak sahibinin, Devlet avlakları, genel avlaklar ve örnek avlaklarda avlanmak, Bakanlığın iznine bağlanmasına rağmen, Kanunun bu maddesi ihlal edilerek avlanılmaktadır.”dedi.
Özce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kanunun 2. Maddesi 25. Bendinde Avlanma Zamanı Gün doğmadan bir saat öncesi ile gün batımından bir saat sonrası arasında kalan zaman olarak belirlenmiş ve Kanunun (5.1-5.2).1 Maddesinde avlanma süreleri ve avlanma miktarları dışında avlanılmaz hükmü karara bağlanılmasına rağmen kanunun bu maddesi ihlal edilerek avlanılmaktadır. Kanunun 6. Maddesi Avlanma Esas ve Usullerinde kara, hava araçları ve yüzer araçlarla ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılmaz denilmesine rağmen Kanunun 6.2.3. maddesi ihlal edilerek ışık yayan (projektör) araç ve gereçlerle avlanılmaktadır. Kanunun 6/2 maddesinde; haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamayacağı belirtilmesine rağmen. Kanunun ilgili maddesi ihlal edilerek avlanılmaktadır. 4915 Kara Avcılığı Kanununun ilgili maddeleri hakkında her av döneminde Merkez Av Komisyonunca Radyo ve Televizyonda yayınlanmasına rağmen,4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun ilgili maddelerine muhalefet edilmekte ve kabahatlilere cezai müeyyideler uygulanmaktadır”
“Yaban keçisi için 14 bin 500 TL ceza”
Yaban keçisi öldürdükleri tespit edilen kaçak avcıların 14 bin 500 TL ile cezalandırıldığını belirten Özce, “Nitekim 02.11.2014 tarihinde saat 15.00’da, Çobantaşı Köyü sınırları dâhilinde yaban keçisi vurdukları ihbarı üzerine, Ilıcalar Jandarma Karakol Komutanlığınca yapılan ihbar değerlendirilmiş, araç içerisinde yapılan aramada 16 Kg yaban keçisi eti, 2 adet keklik 1 adet de bıldırcın olduğu tespit edilmiş olup; araç içerisinde bulunan 3 şahıs hakkında toplam 13 bin TL tazminat, ayrıca Kişi başına 527.TL idari para cezası uygulanmıştır. Yine, 19.11.2014 tarihinde saat 22.00 ile 23.30 sularında Yayladere Güneşli Jandarma Karakolunca yapılan denetimde, Yayladere Devlet Avlağı sınırları içerisinde 2 araçta projektör kullanılarak gece tavşan avı yapıldığı, araç içerisinde 1 adet ölü tavşan olduğu tespit edilmiştir. Kanunun 6. Maddesi Avlanma Esas ve Usullerinde kara, hava araçları ve yüzer araçlarla ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılmaz denilmesine rağmen Kanunun 6.2.3. maddesi ihlal edilerek ışık yayan (projektör) araç ve gereçlerle avlanılmıştır. Bu nedenle araçlar gece avında kullanıldığından; Kanunun 6. Maddesi Avlanma Esas ve Usullerinde kara, hava araçları ve yüzer araçlarla ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılmaz denilmesine rağmen Kanunun 6.2.3. maddesi ihlal edilerek ışık yayan (projektör) araç ve gereçler avda kullanıldığından dolayı el konulan araçların mülkiyetinin kamuya geçirilmesi için gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. 5326 sayılı kabahatler kanunu:18. Maddesinde el konulan araç, gereç ve sair eşyanın Mülkiyetin kamuya geçirilmesi kanunda açık bir şekilde belirtilmiştir. Vatandaşlarımızın bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için yukarıda belirtilen 4915 Kara Avcılığı Kanununun ilgili maddelerine riayet etmeleri önemle rica olunur.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)