BATMAN - Baharın geç geldiği Doğu Anadolu’daki bazı illerdeki yaylalara çıkan göçerler, kış ayının gelişiyle birlikte iklimi sıcak yerlere aylarca süren yolculukları için haftalar öncesinden yola koyuldu.

Soğu havaların başladığı bu günlerde binlerce hayvanlarını yaylalardan getirmek için durmadan yayla yolculuklarına devam eden konargöçerler, yaklaşık 2 buçuk aylık bir yolculuktan sonra ancak yerlerine varabiliyorlar.

Yaylalardan geldiklerinde birçok yerde konaklayarak ilerleyen ve karayolunu kullanmak zorunda kalan konargöçerler, birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.

Ağır kış şartlarının hakim olduğu doğu illerinin yaylalardan gelip sıcak iklim yerlerinden biri olan Batman’ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yakınındaki bir ovaya yerleşen Siirtli konargöçerler, burada açtıkları çadırlarda yaklaşık 5 buçuk ay kalıyor.

Aylarca kalacakları Demirbilek köyü yakınındaki ovayı kiraladıklarını söyleyen Halil Kaptan, burada 30 çadır hayvanlar, 6 çadırda kendileri için kurduklarını belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte hayvanlarını Hakkâri’nin yaylalarından getirdiklerini ifade eden Kaptan, yaklaşık 2 buçuk ay boyunca yolculuklarının devam ettiğini vurguladı.

Göçerlerin 2 buçuk aylık zorlu yolculuğu
Göçerliğin çok zor olduğunu fakat imkânsızlıktan dolayı bu işi yaptıklarını dile getiren Kaptan, “Bizler sadece hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yaz aylarında Hakkâri’nin yaylalarına çıkıyoruz. Kış geldiğinde ise sıcak yerlere göç ediyoruz. Bu vesileyle Batman’ın Demirbilek (Meymuniye) köyü yanındaki bir ovaya geldik. Bizim göçerlerin yaşamı çok rezalettir. Yaklaşık 2 buçuk ay boyunca yollarda yürüyoruz. Yollardan gelirken çok sıkıntılar çekiyoruz. Hayvanlarımız arazilerine girdikleri için bazı köylüler de bizden rahatsız oluyor. Yetkililer yol için bizlere imkân sağlamış olsaydı çok sevinirdik. Yaklaşık 5 bin hayvanımız var. Burada 5 buçuk ay kalıyoruz. Bahar geldiği zaman tekrar yollara düşüyoruz. Hayvanlarımızı beslemek için kış aylarında çok soğuğun olmadığı, karın olmadığı yerlere gidiyoruz. Bahara kadar geldiğimiz yerleri kiralıyoruz. Kış aylarında çok zahmet çekiyoruz. Hayvanlarımızı satarak ve ürünlerinden geçimimizi yapıyoruz.” dedi.

Sürekli bir yerden başka bir yere göç ettikleri için çocuklarını okula gönderemediklerini vurgulayan Kaptan, hayatlarının zahmetler içerisinde geçtiğini söyledi.

“Göçerlerin yaşamı çok zordur”
Haftalar öncesinden geldikleri Demirbilek köyünde kendileri ve hayvanları için çadır kurarak hazırlık yaptıklarını belirten Sait Kaptan, “Bizler kış hazırlığımızı yapıyoruz. Burada 5 aileyiz. Göçerliğin yaşamı çok zordur, zahmetlidir. Elimizden bundan başka meslek gelmiyor. Dedemiz, babamız bu işi yapmış ve biz de devam ettiriyoruz. Hayatımızı hayvanlarımızdan elde ettiğimiz gelirle idame ettiriyoruz. Yaz aylarında yaylalara çıkıyor, kış aylarında da iklimi sıcak bölgelere geliyoruz.” diye konuştu.

“Göçerliği çok seviyorum”
Diğerlerin aksine göçerliğin kendisi için çok güzel olduğunu kaydeden 57 yaşındaki 8 çocuk ve 9 torun sahibi Bedriye Sağunç, “Göçerliği çok seviyorum. Yalnız yaşamımız çok zahmetlidir. Yaşamım boyunca göçerlik yaptım. Benim için göçerlik çok güzeldir. Hakkâri’den buraya geldik. Bazen yürüyerek geliyoruz, bazen de arabayla geliyoruz. Çobanlık çok zor bir meslektir ama elimizden başka bir iş gelmediği için mesleğimize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.  (M.Fatih Akgül - İLKHA)