Dünyada her yıl 6 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan tütün ve tütün ürünlerinin zararları saymakla bitmiyor. Ölümcül zararları nedeniyle çoğu ülkede kullanımına kısıtlama getirilen nargile hakkında yapılan son araştırma, sigaraya oranla daha az zararlı olduğu düşünülen nargile dumanına maruz kalan kişilerin lösemiye yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Amerikan Kanser Araştırmaları Topluluğu`nun yayımladığı dergide yer alan araştırmaya göre; nargile dumanında en önemli kanserojen kimyasallardan biri olan "benzen" bulunuyor. Vücudun birçok yapısına zarar veren benzenin en büyük etkilerinden birini de kemik iliğinde gerçekleştirdiği; kemik iliğinde yaptığı tahribat nedeniyle lösemiye yakalanma riskini arttırdığı belirtildi.
Araştırma kapsamında 105 nargile tüketicisi ile nargile kullanmayan 103 kişiden alınan idrar örnekleri incelendi.
İdrar örnekleri, deneklerden sabah ve nargilenin tüketilmesinin ardından olmak üzere iki kez alındı. İncelemenin sonuçlarında, nargile kullanan deneklerden alınan idrar örneklerindeki başta benzen olmak üzere kanserojen kimyasal oranının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu kaydedildi.
Uzmanlar, sigaraya alternatif görülen ve kullanılışı sırasında suyun da yer alması sebebiyle zararının azaltıldığı düşünülen nargile hakkında bilinenlerin yanlış olduğunu belirtti. Nargile dumanının yol açtığı hastalıklar arasında löseminin yanı sıra kalp ve ağız kanseri, koroner kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları da yer aldı.