İlk aşamada ilaç pazarında çok büyük bir yere sahip insülünlerden patent süreleri dolanların Türkiye`de üretilmesi planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun açıkladığı eylem planındaki yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimine teşvik konusu hakkında bilgi verdi.

BİRÇOK HASTALIK ARAŞTIRILACAK

Birçok hastalıkta genetik boyutun araştırılacağını kaydeden Kerman, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yapısal dönüşümde, temelde mevcut olmayan teknolojinin sahibi olmayı hedefliyoruz. Bizim arkadan koşmak yerine öne geçmeye çalışmamız lazım. Bu yolun nerelere gideceğini bilip ona göre bir yol izleyeceğiz. Bu yüzden hedefimiz yeni molekül üretmek olmalıdır."

BİYOTEKNOLOJİK ÜRÜNLER İÇİN HAZIRLIK VAR

Bunun geleceğe yönelik bir adım olduğunu ifade eden Kerman, "Nasıl ki ülkemizde veri koruması sona eren orjinal ilaçla aynı özelliğe sahip eşdeğer ilaç üretilebiliyorsa patent süresi dolan biyoteknolojik ürünlerle aynı özelliğe sahip biyobenzer ürünlerin üretilmesi için de çalışmalar var. Şu anda ülkemizde henüz biyobenzer ürün üreten firma yok ama bu yönde hazırlıklar var" diye konuştu.

GRAMINA 560 BİN DOLAR ÖDÜYORUZ

Patent süreleri dolan insülinlerin Türkiye`de üretilmesi için harekete geçildiğini bildiren Kerman, bunun dışında kanser ve hematoloji alanlarında kullanılan tuzumab, filgrastin, eritroproteinler için de çalışmaların başladığını söyledi.
Bu ürünlerden birinin 30 gramı için yılda 17 milyon doların yurtdışına gittiğini, Türkiye`deki insülin pazarının ise 500 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayan Kerman, "Bu ürünler Türkiye`de üretilirse hem para ülkemizde kalacak hem de fiyatları düşecek" diye konuştu.

AA